•• Met subsidie is energie besparen nóg voordeliger! ••

contact

Subsidies en financiering

Wanneer u energiebesparende maatregelen voor uw woning wilt nemen, heeft u hiervoor geld nodig. Sommige maatregelen zijn relatief goedkoop en verdienen zich snel terug, zoals bijvoorbeeld spouwmuurisolatie en zonnepanelen. Bij andere maatregelen gaat het om grotere bedragen, zoals bij het plaatsten van een warmtepomp of het vervangen van een oud dak voor een nieuw, goed geïsoleerd dak. Om u te ondersteunen heeft de overheid op dit moment een aantal regelingen opengesteld. 

 

Subsidieregelingen

Actuele subsidieregelingen vindt u altijd op www.energiesubsidiewijzer.nl. Let op: subsidieregelingen hebben een beperkte looptijd. Zorg daarom dat u er op tijd bij bent! Bovendien zijn alle regelingen gebonden aan bepaalde voorwaarden. Controleer deze eerst, voordat u een beslissing neemt en een aanvraag indient.

  • Btw teruggave zonnepanelen

Welliswaar geen subsidieregeling, maar zeker het vermelden waard: Als u als particulier zonnepanelen koopt, kunt u de btw op aanschaf en installatie terugvragen van de Belastingdienst. Bij een standaardpakket van 10 zonnepanelen (2.600 wattpiek) voor 4.600 euro levert dit ongever 800 euro op: 18 procent van de investering. Om de betaalde belasting terug te kunnen vragen moet u wel een paar stappen doorlopen. Een handig stappenplan vindt u op de website van milieucentraal.

  • Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)

Vanaf 4 januari 2016 kunt u een subsidie krijgen voor de aanschaf van zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels. In 2016 is € 70 miljoen subsidie beschikbaar. De hoogte van het subsidiebedrag per apparaat hangt af van het soort zonneboiler, warmtepomp, biomassa ketel of pelletkachel en de energieprestatie. De exacte bedragen staan in de apparatenlijsten, die vanaf 4 januari 2016 gepubliceerd worden. Voor meer informatie en het aanvragen van de subsidie kunt u terecht op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. In deze folder (ui 2016) is de informatie kort samengevat.

  • Subsidie Energiebesparing Eigen Huis

LET OP: het plafond van deze regeling is bereikt. Voor VvE's is er nog wel subsidie beschikbaar.

  • VvE Energiebesparing eigen huis

De subsidie energiebesparing eigen huis is er ook voor Verenigingen van Eigenaren. Zij kunnen subsidie krijgen voor energieadvies en procesbegeleiding, Meerjarenonderhoudsplan en isolatiemaatregelen. Meer informatie is te vinden via de website van RVO

  • Scan verduurzaming VvE

Sinds 1 januari 2017 kunnen VvE's van voor 1990 met minimaal 15 wooneenheden een onderzoek voor energiebesparing (Nul op de Meter-verkenning) laten uitvoeren. In zo'n verkenning wordt duidelijk waar de VvE staat en welke mogelijkheden er zijn om naar Nul op de Meter te gaan. Het is een regeling van Provincie Gelderland, de exacte voorwaarden vindt u hier.

 

Financiering

U kunt uw energiebesparende woningaanpassingen op verschillende manieren (mede)financieren:

Heeft u spaargeld? Dan kan het inzetten hiervan voor het treffen van maatregelen heel interessant zijn. De spaarrente is tegenwoordig zo laag dat het vaak beter is om spaargeld te gebruiken voor energiebesparing. Investering in bijvoorbeeld spouwmuurisolatie levert ongeveer eenzelfde rendement op als een spaarrekening met 11% rente!

Wilt of kunt u geen spaargeld inzetten, dan zijn er verschillende andere financieringsmogelijkheden, zoals bijvoorbeeld de Energiebespaarlening.

  • Energiebespaarlening

Dit is een landelijke regeling, enkele kenmerken van deze lening:
• het te lenen bedrag is minimaal € 2.500 en maximaal € 25.000
• de looptijd is 7, 10 of 15 jaar, de rente circa 2 – 3 procent
• er is een lijst van 23 maatregelen die gefinancierd kunnen worden
• maximaal 75% mag aan zonnepanelen besteed worden
• afhankelijk van het energieverbruik kunnen de kosten van de lening vaak volledig worden betaald uit de opbrengst van de energiebesparing
• op de website www.ikinvesteerslim.nl vindt u meer informatie en kunt u meteen een aanvraag indienen.

Behalve de Energiebespaarlening zijn er diverse andere leningen beschikbaar, kijk hiervoor op www.energiesubsidiewijzer.nl of informeer bij uw hypotheekverstrekker voor de mogelijkheden. Ook wij denken graag met u mee, neemt u gerust contact met ons op.

 

Nieuws

Drijvend Zonnepark Lingewaard

Wist u dat er in Lingewaard een drijvend zonnepark wordt gebouwd? Dat het de grootste is op het Europese vaste land? En wist u dat deze ontwikkeling een burgerinitiatief is? Het zonnepark wordt ontwikkeld door inwoners uit de gemeente Lingewaard met als doel het producere...

Kijk verder

Informatiebijeenkomst VvE’s druk bezocht

Maandag 30 oktober organiseerde het VvE Energieloket Gelderland een informatiebijeenkomst over verduurzamingsmogelijkheden voor VvE’s. De opkomst was boven verwachting: ruim 50 geïnteresseerden waren aanwezig in de sfeervolle zaal van de Veldschuur in Bemmel.

Kijk verder
Meer Nieuws


Aanmelden nieuwsbrief