•• ••

contact

10 tips om energie te besparen (waarvan veel gratis!)

Er zijn allerlei grote en kleine dingen die we kunnen doen om energie te besparen. Hier leest u 10 tips (waarvan veel gratis) om energie te besparen. De meeste van deze tips zorgen tevens voor meer comfort in huis. Welke van deze tips kunt u in uw woning doorvoeren?

1. Ontlucht de radiatoren

Als er lucht in de leidingen zit, worden delen van de radiatoren niet goed warm. Door radiatoren regelmatig te ontluchten voorkomt u energieverlies. Dit kunt u gemakkelijk zelf doen. U kunt ook een luchtafscheider kopen, die ervoor zorgt dat lucht in de cv-installatie wordt voorkomen.

 

2. Dicht kieren

Door naden en kieren te dichten voorkomt u dat warmte weglekt. Plaats bijvoorbeeld tochtstrips bij deuren en ramen en plaats een brievenbusborstel.

 

3. Sluit ’s avonds de gordijnen

Door ‘s avonds de gordijnen te sluiten blijft de warmte binnen. Het is hierbij wel belangrijk dat de gordijnen niet over radiatoren heen vallen; dan blijft de warme lucht tussen het raam en het gordijn hangen. Zorg er ook voor dat radiatoren zo min mogelijk geblokkeerd worden door grote meubels, zodat de warme lucht gemakkelijk de ruimte kan vullen.

 

4. Isoleer cv-leidingen

CV-leidingen in koude ruimtes, zoals de kruipruimte en zolder, verliezen vaak warmte. Door de leidingen daar te isoleren gaat u warmteverlies in koude ruimtes tegen. Dit is een goedkope en gemakkelijke maatregel om onnodig energieverbruik tegen te gaan. Buisisolatie is te koop bij bouwmarkten vanaf € 0,50 per meter.  

 

5. Plaats radiatorfolie

Door radiatorfolie aan de achterkant van een radiator te plaatsen, wordt de warmtestraling van de radiator gereflecteerd. De warmte trekt dan minder weg via muren en ramen. Radiatorfolie kost ongeveer € 10,- per radiator en is dan ook een goedkope en maatregel om energie te besparen. 

 

6. Plaats thermostaatkranen op de radiatoren

Met thermostaatkranen op de radiatoren kunt u per ruimte de temperatuur regelen. Dit is in de meeste gevallen een duurdere maatregel die door een cv-monteur uitgevoerd dient te worden, maar kan veel energie en daarmee geld besparen. 

 

7. Zet de ketel in de ecostand

Heeft u een cv-ketel? Overweeg deze dan op de eco-stand te zetten. Veel ketels hebben deze stand. Door de eco-stand in te schakelen wordt er niet continu water verwarmd, maar pas als u het nodig heeft. Dit scheelt in energieverbruik. 

 

8. Heeft u zonnepanelen? Check dan regelmatig de omvormer

De energie die zonnepanelen opvangen, wordt via een omvormer omgezet in stroom. De werking van de omvormer speelt daarom een grote rol in het rendement van de panelen. Het bespaart daarom energie als u tijdig een eventuele storing opmerkt.

 

9. Kies voor een zuinige ventilatiebox

Heeft u mechanische ventilatie in huis en is uw ventilatiebox ouder dan 15 jaar? Dan kunt u overwegen deze te vervangen. Als er in het apparaat nog een wisselstroomventilator zit, dan verbruikt deze onnodig veel energie. Met een nieuwe ventilatiebox kunt u jaarlijks meer dan € 80,- besparen op uw energiekosten.

 

10. Radiatoren: groter is beter

Als u toe bent aan (kleine) verbouwingen in de woning dan kan het rendabel zijn om radiatoren te vervangen door grotere exemplaren. Deze zijn beter, omdat ze de woning op een lagere temperatuur kunnen verwarmen. Uw cv-ketel verbruikt dan minder energie.

Naar het overzicht

  • Home
  • Nieuws
  • 10 tips om energie te besparen (waarvan veel gratis!)