Isoleren
De eerste stap naar een energiezuinige woning is isoleren. In een goed geïsoleerde eengezinswoning is het gasverbruik zo’n 2.700 m3 per jaar minder dan in een eengezinswoning zonder isolatie. Dit betreft een besparing van € 1.900 per jaar. Milieu Centraal berekende dat het isoleren van de spouwmuur hetzelfde rendement heeft als een spaarrekening met 11% rente. Ook als er al enige isolatie aanwezig is loont het vaak om nog meer isolerende maatregelen te nemen.
Er is momenteel subsidie beschikbaar voor isolatie. Bij het nemen van 2 isolerende maatregelen kunt u de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) via de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) aanvragen.
Verwarmen
Een goed geïsoleerde woning hoeft minder verwarmd te worden. Desalniettemin vormt verwarming een groot deel van de totale energierekening. Daarnaast is het wenselijk om zo veel mogelijk woningen gasloos te krijgen. Het kan daarom een duurzame keuze zijn om de CV-ketel te vervangen door een (hybride) warmtepomp. Een zonneboiler is een andere duurzame vorm van het verwarmen van water. Voor ruimtes waar u weinig komt (zoals een werkkamer of badkamer) kunnen infraroodpanelen een optie zijn.
Er is subsidie beschikbaar voor warmtepompen en zonneboilers. Deze Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) wordt verstrekt door de RVO.
Opwekken
Ten slotte is het natuurlijk erg duurzaam om uw eigen duurzame energie op te wekken. Voor de meeste huishoudens is het aanschaffen van zonnepanelen een goede optie. De terugverdientijd van zonnepanelen is tussen de 6 en 10 jaar. Zonnepanelen hebben een levensduur van zo’n 25 jaar, dus u kunt rekenen op minimaal 15 jaar gratis stroom. U bent daarnaast verzekerd van 100% duurzame en lokaal opgewekte energie.
U kunt de BTW van de aankoopprijs van zonnepanelen terugvragen bij de belastingdienst. Er zijn momenteel geen subsidieregelingen voor zonnepanelen
Wilt u meer weten over de opties voor uw woning? Energiecoöperatie Lingewaard Energie organiseert een thema-avond over duurzame maatregelen en financiering. Wat doen al die groene investeringen voor de waarde van mijn huis. Hoe krijg ik het betaald? En wat is nou dat energielabel? Waar kan ik het beste beginnen? Tijdens deze thema-avond zullen een makelaar en deskundigen op het gebied van energielabels en financiering deze en andere vragen beantwoorden. Er wordt ook aandacht geschonken aan regelingen voor (kleine) zelfstandigen.
Datum & locatie: 22 oktober Zandse kerk, Van Wijkstraat 33, Huissen. U bent welkom vanaf 19:30. Het programma start om 20:00 uur. De avond eindigt rond 21:30 uur. Entree en koffie zijn gratis.