•• ••

contact

Afbouw salderingsregeling: zijn zonnepanelen nog rendabel?

De regering wil dat de salderingsregeling voor eigenaren van zonnepanelen wordt afgebouwd. Op dit moment wordt 100% van de zelf opgewekte stroom verrekend met het jaarlijkse elektriciteitsverbruik. Dat is financieel gunstig. Vanaf 2025 zou elk jaar een kleiner percentage opgewekte stroom direct worden gecompenseerd met het verbruik. Voor de rest van de stroom die aan het net wordt teruggeleverd, wordt dan een terugleververgoeding betaalt. En dat is een lager bedrag dan wanneer het met het eigen verbruik wordt verrekend. Echter blijft de aanschaf van zonnepanelen - naast dat dit een duurzame keuze is - ook financieel interessant.

Afbouwregeling waarschijnlijk vertraagd

Het afbouwen van de salderingsregeling loopt mogelijk vertraging op. De afbouw zou vanaf 1 januari 2025 ingaan. Vanaf 2031 zouden zonnepanelenbezitters voor alle opgewekte stroom een terugleververgoeding krijgen die lager ligt dan de stroomprijzen. Omdat het wetsvoorstel nog niet rond is en het waarschijnlijk 16 maanden kost om de nieuwe wetgeving te implementeren, is 1 januari 2025 dus waarschijnlijk niet haalbaar. Goed nieuws dus voor bezitters van zonnepanelen en mensen die aanschaf overwegen.

Ook zonder salderingsregeling rendabel

Experts zeggen dat het ook zonder salderingsregeling financieel gunstig is om zonnepanelen aan te schaffen. De terugverdientijd is één à twee jaar langer dan nu. Maar omdat de systemen goedkoper worden én langer meegaan, heb je alsnog jarenlang flinke winst. Daarnaast is het natuurlijk de meest duurzame keuze om je eigen groene energie op te wekken. Ook zal opgewekte elektriciteit opslaan in een thuisbatterij in de toekomst waarschijnlijk aantrekkelijker en gangbaarder worden. Gijs uit Bemmel maakte zijn eigen thuisbatterij! Ook wordt het steeds interessanter om elektrisch te (gaan) rijden. Je slaat je energie namelijk direct op, waardoor het meer 'waarde' heeft dan wanneer je er een terugleververgoeding voor ontvangt. 

Er liggen nu op zo'n 2 miljoen Nederlandse daken zonnepanelen. Er is dus nog veel potentie voor verder verduurzamen. 

 

Naar het overzicht

  • Home
  • Nieuws
  • Afbouw salderingsregeling: zijn zonnepanelen nog rendabel?