•• ••

contact

Alles over warmtepompen

Een warmtepomp verzamelt warmte uit de lucht of bodem buiten de woning en verspreidt dit binnenshuis. Een warmtepomp is een elektrisch apparaat en vervangt de gasketel. Hij is dus ook te gebruiken voor warm water. In oudere huizen die niet optimaal geisoleerd zijn, kan het zijn dat een volledige warmtepomp te hard moet werken om het huis te verwarmen. Het elektriciteitsverbruik zou dan uit de pan rijzen. In zo'n geval is een hybride warmtepomp vaak een oplossing. Deze warmtepomp vervangt niet de gasketel. Als de woning meer verwarmd moet worden dan de warmtepomp aan kan, dan springt de gasketel bij.

Een (hybride) warmtepomp verwarmt het water tot zo'n 55 graden. Dit is een lagere temperatuur dan een gasketel. De radiatoren en eventuele vloerverwarming moeten geschikt zijn voor deze vorm van lage temperatuur verwarming. Bij nieuwe huizen is dit meestal het geval. Door de CV-ketel op 50 graden te zetten kunt u testen of uw woning snel genoeg opwarmt. Als dit zo is, dan zijn uw radiatoren waarschijnlijk geschikt voor een warmtepomp. Een hybride warmtepomp bespaart al zo'n 25% op CO2-uitstoot en een volledige warmtepomp zelfs tot 50%. In de toekomst wordt dit waarschijnlijk nog beter. Als richtlijn wordt vaak aangenomen dat het installeren van een volledige warmtepomp zinvol is bij een energielabel B of hoger. Bij een lager energielabel zou het energieverbruik te hoog worden.

Financiering & installatie

Voor de aankoop van een warmtepomp voor particulieren en VvE's is subsidie beschikbaar. Deze Investeringssubsidie Duurzame Energie is aan te vragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. U kunt ook gebruik maken van de energiebespaarlening, waarmee u tegen een lage rente geld kunt lenen voor het verduurzamen van de woning. Het is altijd verstandig om meerdere offertes op te vragen. Op onze aanbieders-pagina vindt u een overzicht van lokale installateurs. 

Meer informatie

- Milieu Centraal geeft veel informatie over warmtepompen, waaronder onder andere een checklist offerte warmtepomp, die u helpt de juiste vragen te stellen aan installateurs. 

- Greenhome.nl geeft veel informatie over de geschiktheid van woningen per bouwjaar en mate van isolatie. Zij hebben ook een handig e-book geschreven met informatie over onder andere plaatsing, subsidie-aanvraag, kosten en opbrengsten. 

- Op groenpand.nl kunt u een test doen waaruit een indicatie komt of uw woning geschikt is voor een warmtepomp. Dit is een goede eerste indicatie. 

Naar het overzicht