•• ••

contact

Elektrische deelauto: iets voor jou?

Er zijn twee 100% elektrische deelauto’s in de gemeente Lingewaard: één in Bemmel (tegenover het gemeentehuis) en één in Huissen (in de wijk Loovelden). Dit is ontwikkeld door Lingewaard Energie met hulp van gemeente Lingewaard. Het doel van dit initiatief is om inwoners van Lingewaard de mogelijkheid te geven om duurzamer en slimmer te reizen. Maar hoe is het om een auto te delen en elektrisch te rijden? Gebruikers Marijn en Christiaan vertellen over hun ervaringen.

 

Waarom een auto delen?

“We hebben onze tweede auto weggedaan. Als mijn partner met de auto weg is, dan gebruik ik de deelauto”, vertelt Marijn Nielander. Zij is gebruiker vanaf het eerste uur. “We hebben wel eerst ervaring opgedaan met het delen van een auto. Toen dat beviel hebben we de tweede auto verkocht. Die auto stond veel te veel stil, zonde van het geld en ook niet goed voor het milieu”. Christiaan Aagenborg vult aan: “Dat was voor ons ook een belangrijke reden. Je gaat nadenken over duurzaamheid en de ecologische voetafdruk die je achterlaat. Ik kwam tot de conclusie dat ik geen auto hoef te bezitten. Het delen van een auto past veel beter. We reden ook maar 6.000 kilometer per jaar. Als je dan de kilometerprijs uitrekent, blijkt een eigen auto erg duur.”

Wat is je ervaring met de deelauto?

Christiaan vervolgt: “Ik ben fan van het deelauto-initiatief. Een elektrische auto rijdt stiller en is duurzaam, dat is een prettig idee. Gemiddeld gebruik ik de deelauto één of twee keer per maand en dan is hij altijd beschikbaar. De accu is altijd opgeladen, dus ik hoef nooit tussentijds te laden. Ik doe ook mee met andere deelauto-initiatieven, dus voor langere afstanden of gebruik voor meerdere dagen kan ik ook andere deelauto’s gebruiken”. Ook Marijn kan bijna altijd de deelauto gebruiken als ze hem nodig heeft. “Ik gebruik de deelauto gemiddeld drie keer in de maand. Hij rijdt heerlijk. En als ik goed plan is de auto altijd beschikbaar. Dat geldt meestal ook voor reserveringen op het laatste moment. Verder kan ik lopend naar de standplaats van de auto, dus dat maakt het extra makkelijk.” 

Is je rijgedrag veranderd?

“Ik cluster mijn ritten nu veel meer. Per week kijk ik welke ritten ik moet maken en die probeer ik zoveel mogelijk te combineren. Dat scheelt kosten en tijd”, vertelt Christiaan. “Dat herken ik”, geeft Marijn aan. “Ik denk nu veel bewuster na of ik elke rit wel echt moet maken. Voorheen pakte ik veel sneller de auto, omdat hij toch op de oprit stond. Doordat ik nu niet meer alle ritten maak, brengt dat veel rust in mijn weekagenda.” 

Zou je de deelauto aanbevelen?

“Jazeker, ik kan het iedereen aanbevelen”, klinkt het in koor. “Er staan nog steeds veel auto’s stil, dus het is goed om na te denken hoe je op een andere manier kan reizen. Hiermee help je het milieu en je eigen portemonnee”, aldus Marijn. “Maar laten we niet te enthousiast zijn, straks zijn er zoveel gebruikers dat de auto niet meer beschikbaar is”, zegt Christiaan lachend. Gelukkig plaatst de organisatie extra auto’s als de populariteit stijgt.

Ga voor meer informatie over de elektrische deelauto’s naar www.lingewaardenergie.nl/evdeelauto.

Naar het overzicht

  • Home
  • Nieuws
  • Elektrische deelauto: iets voor jou?