•• ••

contact

Duurzame investeringen voor 2020

Isolatie

Ook 2020 is een goed jaar om te investeren in duurzame maatregelen in en om de woning. De Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) blijft. Bij het nemen van minimaal twee isolerende maatregelen (zoals spouwmuur- en dakisolatie) kunt u deze subsidie aanvragen. Door uw woning goed te isoleren, zorgt u voor minder CO2-uitstoot, meer comfort en lagere stookkosten. Vooral door de stijgende gasprijzen bespaart isoleren veel geld. Isolatie verdient zich tussen de 3 jaar (spouwmuurisolatie) en 10 jaar (HR++ glas) terug. Meer weten over de juiste isolatie voor uw woning? Lees dan dit artikel.

Warmtepomp

Ook de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) blijft. Er zijn wel enkele wijzigingen; zo zullen vanaf 2020 pelletkachels en biomassaketels niet meer onder de subsidieregeling vallen. Er komt wel weer subsidie voor warmtepompen beschikbaar. De belasting op aardgas wordt verhoogd. Als uw huis goed geïsoleerd is, kan het daarom raadzaam zijn om over te stappen op elektrisch verwarmen en koken met een warmtepomp. Vooral de combinatie met zonnepanelen is erg duurzaam. Wilt u meer weten over warmtepompen en of uw huis hiervoor geschikt is? Lees dan dit artikel.

Zonnepanelen

Ook zonnepanelen kopen blijft aantrekkelijk in 2020. Ondanks nieuwe regelgeving bij de belastingdienst, blijft het mogelijk om de BTW van de aanschaf terug te vragen. Tot 2023 blijft ook de salderingsregeling bestaan. Dat betekent dat het terugleveren van zonne-energie aan het net wordt verrekend met de energierekening. Vanaf 2023 krijgt u minder geld terug voor stroom die u aan het net levert dan dat u betaalt voor netstroom. Het plan is om de terugverdientijd van zonnepanelen op ongeveer 7 jaar te houden. De verwachting is dat zonnepanelen steeds goedkoper worden, maar omdat de salderingsregeling vanaf 2023 elk jaar minder aantrekkelijk wordt, loont het om zo snel mogelijk tot actie over te gaan. Als u in 2020 zonnepanelen koopt, heeft u deze in 2027 terugverdiend en heeft u het grootste gedeelte van het jaar gratis stroom.

Elektrische auto

De komende jaren blijft het belastingtechnisch voordelig om elektrisch te rijden. Tot 2025 betaalt u geen motorrijtuigenbelasting en aanschafbelasting voor een elektrische auto. Vanaf 2020 stijgt de bijtelling voor zakelijke elektrische auto's van 4% naar 8%. De bijtelling blijft hiermee wel lager dan bij benzine- of dieselauto's. Hiervoor is de bijtelling 22%. Lees meer over bijtelling in de komende jaren op de website van de ANWB. Vanaf 2021 komt er subsidie op elektrische voertuigen voor particulieren. Het kan dus lonen om nog een jaar te wachten met het aanschaffen van een elektrische auto. De subsidie kan oplopen tot 6.000,- en wordt elk jaar afgebouwd. Wilt u meer lezen over elektrisch rijden? Lees dan dit artikel.  

Naar het overzicht