•• ••

contact

Duurzame maatregelen voor huurders

Als huurder is het nemen van dure energiebesparende maatregelen vaak geen optie. Gelukkig zijn er allerlei dingen die huurders wél kunnen doen om duurzamer te wonen. Dit varieert van kleine aanpassingen en ander gedrag tot het laten opwekken van duurzame energie op een ander dak. Onze suggesties:

Vervang lampen door LED verlichting

LED lampen zijn 90% zuiniger dan gloeilampen. LED lampen zijn duurder in aanschaf, maar gaan véél langer mee. Door het lage verbruik van de lampen, zijn ze goedkoper in gebruik. Door gloeilampen en halogeenlampen die je vaak gebruikt te vervangen door LED lampen, bespaar je dus op je energierekening.

Neem een waterbesparende douchekop

Een waterbesparende douchekop bespaart zo’n 80kg CO2-uitstoot per jaar. Dat is vergelijkbaar met de uitstoot van een busreis van Amsterdam naar Marseille voor één persoon. Het vervangen van de douchekop is een snelle en gemakkelijke manier om uw CO2-voetafdruk te verkleinen. 

Voorkom sluipverbruik

Elektrische apparaten verbruiken ook stroom als ze op stand-by staan. Apparaten helemaal uitzetten voorkomt zo’n 130kg CO2-uitstoot per jaar. Deze besparing is vergelijkbaar met 2 dagen per week geen vlees of vis eten. Vooral computers en TV’s besparen veel energie als u ze helemaal uit zet.

Hang radiatorfolie op

Radiatorfolie is een goedkope, gemakkelijke en effectieve maatregel die u kunt nemen om energie te besparen. Voor ongeveer 10,- kunt u radiatorfolie kopen bij de bouwmarkt. Het is gemakkelijk te plaatsen en u heeft direct resultaat.

Wek zonnestroom op zonder eigen zonnepanelen

Het aanschaffen van zonnepanelen behoort voor huurders meestal niet tot de mogelijkheden. Gelukkig zijn er allerlei projecten waarbij u tóch in zonne-energie kunt investeren. Een aantal voorbeelden:

Lingestroom
In Bemmel is het grootste drijvende zonnepark van Nederland aangelegd. De panelen kunnen voor 600 huishoudens aan energie opwekken. U kunt deelnemen aan dit project door een 1- of 3-jarig energiecontract af te sluiten. U krijgt dan lokaal opgewekte stroom van het zonnepark en CO2-gecompenseerd gas. Kijk voor meer informatie op huismerkenergie.nl/lingestroom. Wilt u liever iemand spreken? Bel dan naar 088 - 105 11 22 of stuur een WhatsApp-bericht naar 06 - 266 266 22.

StukjeZon
Als u klant bent (of wordt) van Eneco, kunt u meedoen met Eneco StukjeZon. De opbrengst van een door u gekozen aantal zonnepanelen wordt dan verrekend met uw energierekening. Één stukje zon kost € 60,- per jaar. U krijgt aan het einde van het jaar € 75,- terug. U kunt tot 12 stukjes zon kopen. Het voordeel loopt dan op tot € 180,-. Op deze manier investeert u in duurzame energie en heeft u de financiële voordelen van zonnepanelen zonder dat u een eigen dak hoeft te hebben of de hoge aanschafkosten van eigen zonnepanelen hoeft te betalen.

ZonnepanelenDelen
Via ZonnepanelenDelen kunt u vanaf € 25,- zonnedelen kopen van allerlei zonneprojecten in Nederland. De opbrengsten van de panelen worden verrekend met uw energierekening of worden uitgekeerd als rente op uw bankrekening. Door mee te doen draagt u bij aan het aanleggen van nieuwe zonneparken. Het gaat hier om een ‘crowdfunding-constructie’. Aan het einde van de looptijd van het project krijgt u uw inleg terug. Bekijk hier aan welke zonneprojecten u nu deel kunt nemen.

Let op: Het kan zijn dat u om mee te doen met één van bovengenoemde projecten moet overstappen van energieleverancier.

Naar het overzicht