•• ••

contact

Elektrisch rijden wordt steeds goedkoper

Het gebruik van een elektrische auto scheelt 50% aan uitstoot in vergelijking tot auto's op benzine of diesel. Als de elektriciteit door zonnepanelen is opgewekt, scheelt dit zelfs 95% aan uitstoot. Veel duurzamer dus. De hoge aanschafprijs houdt echter veel mensen tegen om een elektrische auto te kopen. Gelukkig wordt het steeds aantrekkelijker om de stap te maken. Hierbij de laatste ontwikkelingen rondom de aanschafprijs van en subsidies voor elektrische auto’s.

Lagere aanschafprijs

Elektrische auto’s zijn op dit moment vaak nog duurder in aanschaf dan benzine- en dieselauto’s. Elektrisch rijden is daarentegen wel goedkoper. Milieu Centraal berekende dat na 5 jaar rijden (13.000 km per jaar) in een kleine stadsauto het goedkoper is om elektrisch te rijden dan op benzine. Het kopen of leasen van een elektrische auto maakte in deze berekening geen verschil. Gelukkig komen er steeds betaalbaardere elektrische auto’s uit. Zo heeft kondigde Dacia aan dat er volgend jaar een versie van de Chinese Renault K-ZE wordt uitgebracht. Deze gaat ongeveer € 15.000,- kosten. Dit is een stuk goedkoper dan andere elektrische auto’s. Deze zijn op dit moment vanaf zo’n € 21.000,- te koop. Steeds meer automerken brengen elektrische auto’s op de markt. De verwachting is dat er ook steeds meer betaalbare modellen zullen komen.

Subsidies

Ook wordt het aantrekkelijker om een elektrische auto te kopen vanwege een nieuwe subsidieregeling. Vanaf 1 juli 2020 kunt u subsidie aanvragen voor de aankoop van een nieuwe of tweedehands elektrische auto. De subsidie geldt voor voertuigen onder de € 45.000,- en bedraagt € 4.000,- voor nieuwe voertuigen en € 2.000,- voor gebruikte voertuigen. Deze gebruikte voertuigen moeten dan wel bij een autobedrijf zijn gekocht. De komende jaren blijft het ook belastingtechnisch voordelig om elektrisch te rijden. Tot 2025 betaalt u geen motorrijtuigenbelasting en aanschafbelasting voor een elektrische auto.

Is elektrisch rijden iets voor mij?

Al met al is elektrisch rijden dus beter voor het milieu. Maar het is natuurlijk veel duurzamer om te voet, per (elektrische) fiets of met het openbaar vervoer te reizen. Ongeveer de helft van de autoritten in Nederland zijn korter dan 5 kilometer. Dit is minder dan 25 minuten fietsen. Daarnaast staan auto’s 95% van de tijd stil. Gebruik maken van elektrische deelauto’s is daarom in veel gevallen een duurzamere en goedkope optie. Vooral wanneer er sprake is van minder dan 9.000 km per jaar rijden. Het blijkt dat mensen nadat ze gebruik zijn gaan maken van elektrische deelauto’s bijna 20% minder gaan rijden. Ook dit is dus beter voor het milieu en de portemonnee. 

Als u veel rijdt, dan is het de meest duurzame optie om een kleine tweedehands elektrische auto en genoeg zonnepanelen aan te schaffen. Twijfelt u wat in uw situatie de beste optie is? Met de keuzehulp ‘elektrische auto’ van Milieu Centraal kunt u beoordelen of een elektrische auto bij u past. De keuzehulp geeft ook advies over de capaciteit van de accu en geeft informatie over de kosten.

Naar het overzicht

  • Home
  • Nieuws
  • Elektrisch rijden wordt steeds goedkoper