•• Het energieloket houdt u op de hoogte! ••

contact

Honderden euro's besparen met de btw-teruggave van zonnepanelen

Huiseigenaren die zonnepanelen hebben gekocht, kunnen de betaalde btw over de panelen en installatie terugkrijgen. Waarom? Omdat je als huiseigenaar als het ware een 'mini-energiebedrijfje' bent gestart en daarmee automatisch een 'ondernemer' wordt. Als ondernemer heb je het voordeel dat je btw kunt terugvragen.

Je moet je dan bij de belastingdienst laten registeren als btw-ondernemer en een btw-teruggave verzoek indienen (zie stappenplan). Let wel, sinds kort heeft de staatssecretaris van Financiën bekendgemaakt dat het terugvragen van btw over zonnepanelen nu termijn gebonden is. Vraag de btw binnen 6 maanden na afloop van het kalenderjaar aan. Koop je in 2019 zonnepanelen? Vraag de btw vóór 1 juli 2020 terug.

Stappenplan btw-teruggave verzoek (particulieren)

  1. Registeren bij de belastingdienst d.m.v. formulier "Opgaaf zonnepaneelhouders”:

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/themaoverstijgend/programmas_en_formulieren/formulier-opgaaf-zonnepaneelhouders

  1. Bevestiging belastingdienst

Binnen 10 werkdagen een brief op de deurmat "Vaststelling belastingplicht". Dit is een bevestiging dat je geregistreerd staat als btw-ondernemer.

  1. Gebruikersnaam en wachtwoord

Binnen 10 werkdagen na de ontvangstbevestiging als btw-ondernemer ontvang je een brief met een gebruiksnaam en wachtwoord. Deze gebruiksovereenkomst is noodzakelijk om btw-aangifte te kunnen doen.

  1. Btw-aangifte

Gebruik je gebruiksnaam en wachtwoord om digitaal de btw-aangifte te doen. Vul de btw in over de stroom die jij met jou zonnepanelen opwekt. Dit bedrag hoef je niet zelf uit te rekenen maar wordt door de belastingdienst bij het doen van de aangifte weergeven in tabellen.

Naar het overzicht

  • Home
  • Nieuws
  • Honderden euro's besparen met de btw-teruggave van zonnepanelen