•• ••

contact

Investeren in windenergie

Naast het kiezen voor groene stroom of zonnepanelen, zijn er ook mogelijkheden om te investeren in windenergie. In dit artikel zetten we een aantal mogelijkheden met voor- en nadelen op een rij. 

WindVangers van Greenchoice

Er zijn verschillende mogelijkheden om te investeren in windparken. Zo heeft Greenchoice WindVangers in het leven geroepen, waarbij u ‘stukjes windmolen’ kunt kopen. Per WindVanger ontvangt u jaarlijks 125 kWh aan stroom van een windmolen. Dit wordt verrekend met de jaarnota. Via de app kunt u zien hoeveel stroom de windmolen opwekt. Er zijn regelmatig acties waarbij u gratis WindVangers ontvangt wanneer u overstapt naar Greenchoice. Het is gemakkelijk om mee te doen en u draagt bij aan duurzaam opgewekte energie, maar uit onderzoek blijkt dat u de investering niet of nauwelijks terugverdient. 

Winddelen van de Windcentrale

De Windcentrale is een ander voorbeeld waarbij u één of meerdere stukjes windmolen kunt kopen. Deze Winddelen kosten € 208,- per stuk + € 26,- per jaar aan onderhoud. Per Winddeel wordt zo’n 500 kWh per jaar in mindering gebracht op uw jaarnota zolang de molen draait (ongeveer 20 jaar). Volgens de Windcentrale is het rendement minimaal 7,1 % per jaar. De stroom wordt geleverd via Greenchoice en de stroomprijzen liggen vast. Deze zal dus niet stijgen.

Windaandelen van Windpark Koningspleij

Windpark Koningspleij is een voorbeeld van windmolens die gebouwd gaan worden via een energiecoöperatie. U kunt zich voorinschrijven voor één of meerdere windaandelen. De kosten per windaandeel zijn € 250,-. Het verwachte rendement is 6% over de looptijd van 20 jaar. Dit rendement wordt uitbetaald in geld en dus niet in stroom. Door mee te doen wordt u automatisch (gratis) lid van de energiecoöperatie. U kunt 1-80 windaandelen kopen. 

Naar het overzicht