•• ••

contact

Klimaatverandering sinds je geboorte

Via een pagina van NOS kunt u bekijken hoe het klimaat is veranderd sinds uw geboorte. Als u bijvoorbeeld in 1964 geboren bent dan was de gemiddelde temperatuur in die tijd zo'n 6.7 graden. In 2019 was het gemiddeld echter al zo'n 7.3 graden! Dat is een extreem verschil. Het is pas sinds enkele decennia zo dat binnen één mensenleven het klimaat verandert. We weten allemaal wat voor desastreuze impact dit heeft: verlies van biodiversiteit, een stijgende zeespiegel en extremer weer.

Temperatuur 1964

 

Zelfs als u pas 30 bent zijn er al grote verschillen zichtbaar. Zo begon de lente 30 jaar geleden 9 dagen eerder dan nu en zijn er 10 meer tropisch warme dagen nu dan 30 jaar geleden. Als deze trend zich voortzet wordt Nederland een betere plek om wijndruiven te telen dan Frankrijk! Dat klinkt leuk, maar is het zeker niet. Tijdens de hittegolf in augustus 2020 stierven in één week namelijk 400 mensen meer dan normaal. Daarnaast slapen we door hitte slechter, zijn we minder productief en kunnen we allerlei klachten krijgen zoals hoofdpijn en duizeligheid.

Datum lente

 

Wilt u weten wat er sinds jouw geboorte allemaal is veranderd? Klik dan hier.

Mitigatie & adaptatie

Gelukkig zijn er allerlei dingen die u kunt doen om uw uitstoot van broeikasgassen te beperken (mitigatie) én om de gevolgen van klimaatverandering te beperken (adaptatie). Zo voorkomen we samen dat de problemen nog erger worden. Maatregelen met veel impact zijn:

Mitigatie

  • Isoleer uw woning en neem andere energiebesparende maatregelen (zuinige apparaten/radiatorfolie etc.). Huishoudelijk energieverbruik is verantwoordelijk voor 19% van de uitstoot van de gemiddelde Nederlander. Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies? Neem dan contact met ons op
  • Laat de auto staan of ga elektrisch rijden. Het gebruik van een elektrische auto scheelt 50% aan uitstoot in vergelijking met auto's op benzine of diesel. Als de elektriciteit door zonnepanelen is opgewekt, scheelt dit zelfs 95% aan uitstoot. Er is op dit moment subsidie beschikbaar voor het aanschaffen van een nieuwe of tweedehands elektrische auto.
  • Eet zo min mogelijk dierlijke producten. Één kilo peulvruchten heeft een CO2-impact van 1kg, een kilo kaas 10kg CO2 en een kilo lamsbout 51kg CO2!
  • Koop zo min mogelijk spullen, koop tweedehands, hergebruik en upcycle. Het kopen van spullen is gemiddeld verantwoordelijk voor 29% van de CO2-voetafdruk van Nederlanders. En dit is nog exclusief kleding! Kleding is verantwoordelijk voor 5% van onze CO2-uitstoot.

 

Besparing kleding

 

Adaptatie

  • Het planten van bomen is één van de meest impactvolle maatregelen die u kunt nemen om overlast door hitte en water te beperken. Daarnaast zetten bomen CO2 om in zuurstof, waardoor klimaatverandering wordt tegengegaan.
  • Leg een groen dak aan. Een groen dak neemt ongeveer de helft van al het regenwater dat erop valt op. Door verdamping komt dit water weer in de atmosfeer (wat zorgt voor verkoeling op hete dagen). Al dit water komt dus niet op straat of in uw tuin terecht en hoeft niet via het riool afgevoerd te worden.
  • Leg een waterelement aan in uw tuin zoals een greppel of goot naar een regenwatervijver of wadi. Zo heeft u geen last van wateroverlast. Daarnaast zorgt stromend water voor verkoeling.

Deze maatregelen dragen ook bij aan de biodiversiteit, omdat er veel dieren op af komen. Daarnaast bespaart u door het nemen van mitigatiemaatregelen op den duur geld en zorgen de adaptatiemaatregelen ervoor dat de omgeving mooier wordt. Win-win-win dus! 

Naar het overzicht

  • Home
  • Nieuws
  • Klimaatverandering sinds je geboorte