•• ••

contact

16 september Open Energiedag: bezoek het Drijvend Zonnepark in Bemmel!

Op zaterdag 16 september is het Open Energiedag. Tijdens dit evenement kun je verschillende duurzame energieprojecten bezoeken. Ontdek de wereld achter je stopcontact en thermostaat. Ook Drijvend Zonnepark Lingewaard opent tijdens deze editie haar deuren. Dit is het eerste drijvende zonnepark op het Europese vasteland dat vanuit een burgerinitiatief is ontstaan.

Tijdens deze editie van Open Energiedag zijn er in onze regio ook nog andere projecten te bezoeken. Zo kun je bijvoorbeeld een kijkje nemen bij de nieuwe windturbines van Windpark Koningspleij in Arnhem en bij een zonne- en windpark in Nijmegen. 

Drijvend Zonnepark Lingewaard

Het Drijvend Zonnepark Lingewaard is ontwikkeld door inwoners uit de gemeente zelf. Inmiddels levert het park al vijf jaar groene stroom. Er wordt jaarlijks ruim 1.800.000 kWh energie opgewekt, wat genoeg is om ruim 600 huishoudens in de gemeente van groene stroom te voorzien. Op 16 september leiden initiatiefnemers van het project de bezoekers rond het zonnepark. Ze vertellen over het ontstaan en de bouw. Je bent van harte welkom tussen 10.00 en 14.00 uur. Het park ligt in het tuindersgebied 'Next Garden'. Weet je niet precies waar het zonnepark ligt? Navigeer dan naar 'Hedera' in Bemmel. 

Meer over Drijvend Zonnepark Lingewaard

Windpark Koningspleij

Langs de Pleijroute zijn vier windmolens gebouwd. Drie daarvan zijn door de verkoop van windaandelen samen met bewoners uit de omgeving gebouwd. De vier turbines kunnen ongeveer 14.000 huishoudens van stroom voorzien. Om een goede buur te zijn heeft de verantwoordelijke energiecoöperatie ook een Omgevingsfonds opgericht. Per opgewekte kWh doneert de coöperatie aan het fonds. Inwoners van de aangrenzende wijken kunnen aanspraak maken op het fonds om hun buurt duurzamer en/of leefbaarder te maken. Tijdens de Open Energiedag is het windpark te bezoeken van 10.00 tot 15.00 uur. Het bezoekerscentrum ligt aan het eind van de Nieuwe Havenweg vlak naast de turbine. 

Meer over Windpark Koningspleij

Zonnepark de Grift en Windpark Nijmegen-Betuwe

Aan de Griftdijk 244 in Nijmegen ligt een energiepark van Energiecoöperatie WPN. Het park bestaat uit vier windturbines en een zonnepark. De turbines staan er sinds 2016 en leveren groene stroom voor ongeveer 7.000 huishoudens. In 2021 zijn er onder de turbines 11.000 zonnepanelen gelegd. Genoeg om nog eens bijna 1.500 huishoudens van energie te voorzien. Beide projecten zijn eigendom van burgers. Nieuwsgierig? Bezoek het energiepark op 16 september tussen 10.00 en 14.00 uur. 

Meer over het energiepark

Bekijk alle te bezoeken locaties

 

Naar het overzicht

  • Home
  • Nieuws
  • 16 september Open Energiedag: bezoek het Drijvend Zonnepark in Bemmel!