•• ••

contact

Optimaal rendement? Koop vóór april zonnepanelen

Ondanks het stormachtige weer worden de dagen steeds langer. Het wordt daarom steeds aantrekkelijker om zonnepanelen te kopen. De opbrengst van zonnepanelen is het hoogste van april tot oktober. Het is daarom verstandig om vóór april zonnepanelen aan te schaffen. Zonnepanelen verdienen zich in ongeveer 6-7 jaar terug. Het rendement van zonnepanelen is zelfs vergelijkbaar met een spaarrente van 6%.

 

Zo hoog mogelijke opbrengst

Zonnepanelen leveren het meeste op als het lang licht is (de zon hoeft niet per se te schijnen) en als het niet te warm is. Daarom leveren zonnepanelen in mei vaak meer op dan in augustus. De beste ligging van zonnepanelen is op het zuiden met een hellingshoek van 36 graden. Maar ook op het oosten of westen is het rendabel om zonnepanelen te leggen. De opbrengst is dan wel 20% lager dan bij zonnepanelen op het zuiden. Heeft u een plat dak? Dan kan het nuttig zijn om de panelen in ‘oost-west verband’ te leggen. De zonnepanelen worden dan met een hellingshoek van 10 tot 13 graden tegen elkaar geplaatst. Zo kunnen er 30% meer panelen op het dak worden gelegd. Let er ook op dat er zo min mogelijk schaduw op de panelen valt door bomen of andere gebouwen. Op de buurtkaart van zonatlas ziet u dat de meeste daken zeer geschikt zijn voor zonnepanelen. Hieronder staat als voorbeeld een kaart van Huissen:

 

Aanschaf

Op zonatlas.nl kunt u bekijken of uw dak geschikt is voor zonnepanelen, hoeveel panelen er in uw situatie optimaal zijn en wat de kosten en besparing hiervan zijn. Vervolgens kunt u verschillende offertes opvragen. Voor lokale leveranciers kijkt u op onze lokale aanbieders-pagina. Ondanks nieuwe regelgeving bij de belastingdienst, blijft het mogelijk om de BTW van de aanschaf terug te vragen. Bij 10 zonnepanelen scheelt dit al gauw € 750,-. Tot 2023 blijft ook de salderingsregeling bestaan. Dat betekent dat het terugleveren van zonne-energie aan het net wordt verrekend met de energierekening. Vanaf 2023 krijgt u minder geld terug voor stroom die u aan het net levert dan dat u betaalt voor netstroom. Het loont dus om zo snel mogelijk zonnepanelen aan te schaffen.

Op zonatlas.nl ziet u of uw dak geschikt is voor zonnepanelen

Naar het overzicht

  • Home
  • Nieuws
  • Optimaal rendement? Koop vóór april zonnepanelen