Ondanks het winterse weer worden de dagen steeds langer. Het wordt dan ook steeds aantrekkelijker om zonnepanelen te kopen. De opbrengst van zonnepanelen is namelijk het hoogste van april tot oktober. Dat groene energie opwekken met zonnepanelen beter is voor het milieu hoeven we je vast niet meer uit te leggen. Maar wat levert het op nu veel regelingen veranderen? Zonnepanelen verdienen zich gemiddeld in ongeveer 6-7 jaar terug. Het rendement van zonnepanelen is daarmee zelfs vergelijkbaar met een spaarrente van 5%!
Op zonatlas.nl kan je bekijken of je dak geschikt is voor zonnepanelen, hoeveel panelen er in jouw situatie optimaal zijn en wat de kosten en besparing hiervan zijn. Vervolgens kan je verschillende offertes opvragen. Voor lokale leveranciers kijk je op onze lokale aanbieders-pagina.
Zonnepanelen leveren het meeste op als het lang licht is (de zon hoeft niet per se te schijnen) en als het niet te warm is. Daarom leveren zonnepanelen in mei vaak meer op dan in augustus. De beste ligging van zonnepanelen is op het zuiden met een hellingshoek van 36 graden. Maar ook op het oosten of westen is het rendabel om zonnepanelen te leggen. De opbrengst is dan wel 20% lager dan bij zonnepanelen op het zuiden. Heb je een plat dak? Dan kan het nuttig zijn om de panelen in ‘oost-west verband’ te leggen. De zonnepanelen worden dan met een hellingshoek van 10 tot 13 graden tegen elkaar geplaatst. Zo kunnen er 30% meer panelen op het dak worden gelegd. Let er ook op dat er zo min mogelijk schaduw op de panelen valt door bomen of andere gebouwen. Op de buurtkaart van zonatlas zie je dat de meeste daken zeer geschikt zijn voor zonnepanelen. Leveranciers kunnen je vertellen welk aantal zonnepanelen voor jouw situatie het meest geschikt is.
De Bemmelse buren legden zelf zonnepanelen aan op hun gezamenlijke schuurdak
De belasting op zonnepanelen is sinds dit jaar afgeschaft. Bij 10 zonnepanelen scheelt dit al gauw € 750,-. De salderingsregeling wordt vanaf 2025 afgebouwd. Dat betekent dat het terugleveren van zonne-energie aan het elektriciteitsnet niet meer voor 100% wordt verrekend met je verbruik van het net. Vanaf 2025 krijg je dus minder geld terug voor stroom die je aan het net levert dan dat je betaalt voor netstroom. Maar niet getreurd: het feit dat de salderingsregeling wordt afgebouwd wil niet zeggen dat het in de toekomst niet meer rendabel is om zonnepanelen te hebben.
Er is op dit moment geen subsidie voor zonnepanelen, maar er zijn wel leningen met een gunstige rente.