•• ••

contact

Repareren of vervangen: wat is duurzamer?

Repareren is vaak beter dan vervangen. Dat geldt natuurlijk bij voor de hand liggende dingen zoals kleding en schoenen, maar ook voor kleine elektronica. Er zijn echter (grotere) elektrische apparaten waarbij het vaak duurzamer is om ze te vervangen als ze kapot gaan. En soms zelfs al voordat ze kapot gaan! De laatste jaren zijn apparaten als wasdrogers en vriezers namelijk veel zuiniger geworden, waardoor de klimaatimpact van het maken van deze apparaten kleiner is dan dat van het gebruik. Maar ja: wanneer is dat wel het geval en wanneer niet? 

Laptops, smartphones en tablets

Kleine elektronische apparaten zoals laptops, smartphones en tablets kun je eigenlijk altijd beter laten repareren. In deze apparaten zitten veel (edel)metalen die steeds zeldzamer worden en op een zeer milieuonvriendelijke manier worden gewonnen. Tegenwoordig zijn mijnen geen tunnels onder de grond of in bergen meer, maar enorme stukken land die volledig zijn vernietigd totdat er een grote krater overblijft. Daarnaast verbruiken de werktuigen veel brandstof en is er gigantisch veel water nodig om de edelmetalen te scheiden van andere grondstoffen. Voor een mobiele telefoon is dat zo'n 1.000 liter water. Dit water wordt inclusief allerlei giftiges stoffen vervolgens geloosd in rivieren. Met alle gevolgen van dien.

Wist je dat er 130 gram aan mineralen en zeldzame aardmetalen in je mobiele telefoon zit? En dat hiervoor 44 kg aan steen wordt gewonnen en vernietigd? Voor de productie van een computer is zelfs 200 kg aan grondstoffen nodig!

Ook als je apparaten niet meer te repareren zijn is het daarom goed om voor een refurbished model te kiezen in plaats van een gloednieuwe. De klimaatimpact hiervan is 3x minder dan van nieuwe apparaten. Zorg dat je oude apparaten inlevert bij een inleverpunt van bijvoorbeeld Wecycle.

Witgoed

Koelkasten en vriezers kun je beter repareren als ze minder dan 10 jaar oud zijn, en vervangen als ze ouder zijn. De techniek is een stuk beter geworden, waardoor de besparing door het gebruik van een zuiniger model opweegt tegen de impact van het productieproces. Je kunt de oude modellen daarom ook beter niet verkopen of naar de kringloop brengen. Winkels die witgoed verkopen nemen meestal gratis het oude apparaat mee om deze fatsoenlijk te laten recyclen. 

Wasdrogers met label A+ of minder kun je beter vervangen door een nieuw A+++ model. Wasmachines kun je overigens beter nietvervangen en hetzelfde geldt voor vaatwassers. Deze zijn de afgelopen jaren niet heel veel zuiniger geworden. 

Beslisboom:

Infographic waarmee je tot de keuze kunt komen om een apparaat te vervangen of te repareren. Repareren is vaak beter voor het milieu.

Naar het overzicht

  • Home
  • Nieuws
  • Repareren of vervangen: wat is duurzamer?