•• het energieloket houdt u op de hoogte! ••

contact

Samen duurzame energie van eigen bodem

Goed nieuws! Zeventien gemeenten uit de regio Arnhem-Nijmegen gaan binnen vijf jaar voor hun elektriciteit gebruikmaken van duurzame energiebronnen in de eigen regio. Energie uit wind, zon en water laat straks het lantaarnlicht branden in duizenden straten. Ook in gemeente Lingewaard.

De Europese aanbesteding is gewonnen door de lokale Nijmeegse energieleverancier De Groene Stroomfabriek die in samenwerking met de stichting Wiek II nieuwe wind- en zonneparken gaat realiseren.

Voor minstens 5 jaar zorgt De Groene Stroomfabriek uit Nijmegen voor de elektriciteit in de 17 Gelderse gemeenten, met een verlengingsoptie van maximaal 15 jaar. Als projectontwikkelaar gaat Wiek-II samen met burgercoöperaties een reeks duurzame opwekprojecten in het Gelderse uitvoeren. Een aantal projecten was al in ontwikkeling en wordt nu hiervoor ingezet. Het windpark Nijmegen-Betuwe (red. met ruim 1.000 leden) ging in december als eerste open.

Elektriciteit die nodig is voor de dienstgebouwen, wijkcentra, sporthallen, straatverlichting is zo honderd procent duurzaam en lokaal. Zo blijft het geld ook in de regio. Harriët Tiemens, wethouder van Nijmegen en coördinerend bestuurder voor de 17 gemeenten: 'Niet eerder hebben gemeenten in Nederland de inkoop van elektriciteit gekoppeld aan de voorwaarden van honderd procent duurzaam en lokaal opwekken. Dit is een geweldige impuls voor andere lokale en regionale samenwerkingsverbanden, die een energieneutrale toekomst dichterbij willen brengen. Wij zetten als eerste deze stap in Nederland, hopelijk volgen er meer gemeenten.'

'Burgers uit de regio spelen in deze samenwerking een belangrijke rol als energieproducent', zegt Pim de Ridder. Hij is bestuurslid van stichting Wiek-II. 'Dan heb ik het over energiecoöperaties, opgetuigd door burgers. Gaat straks het licht in gemeentehuizen aan, dan is dat dankzij burgers die stroom opwekken voor hun lokale overheid. Een primeur van formaat, die de Nederlandse energietransitie in een nieuwe fase brengt. Het eigenaarschap van de energievoorziening keert terug in onze eigen omgeving, bij de lokale overheid, burgers en lokale ondernemers.'

De samenwerkende 17 gemeenten in de aanbesteding zijn: Arnhem, Berg en Dal, Beuningen, Doesburg, Druten, Duiven, Heumen, Lingewaard, Mook en Middelaar, Nijmegen, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rijnwaarden, Westervoort, Wijchen en Zevenaar.

Bron: Omroep Gelderland

Naar het overzicht

  • Home
  • Nieuws
  • Samen duurzame energie van eigen bodem