Stenen eruit, GROEN erin!

Om verdere opwarming van de aarde te voorkomen is het natuurlijk belangrijk dat we overstappen op duurzame energiebronnen. Maar naast het voorkomen van klimaatverandering, zullen we ook om moeten leren gaan met de effecten die nu al merkbaar zijn. De zomers worden steeds heter en droger en áls het regent, is de kans op een hoosbui groter. Dit kan zorgen voor veel overlast. Gelukkig zijn er allerlei dingen die we kunnen doen om onze huizen, tuinen en buurten weerbaar te maken tegen klimaatverandering. Stichting Steenbreek helpt hierbij. 

Wat kan ik doen?

De meest effectieve manier om hittestress en wateroverlast te voorkomen is door te onttegelen en vergroenen. Vervang dus zo veel mogelijk tegels in uw tuin door groen of leg samen met buurtgenoten geveltuintjes aan. Voor paden en terrassen kunt u bijvoorbeeld gras met stapstenen of anders halfverharding zoals grind gebruiken. Verder is het planten van bomen een super effectieve manier om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan. Bomen zetten CO2 om in zuurstof, werken net zo verkoelend als 10 airco's én houden regenwater vast. Bomen en vaste planten kunnen trouwens heel goed in het najaar worden aangeplant. De grond is dan nog lekker warm en de wortels hebben de hele winter de tijd om zich te ontwikkelen. Lees meer over het aanplanten van groen in het najaar.

Hoe helpt Stichting Steenbreek mij?

Steenbreek biedt op de volgende manieren ondersteuning:

  • Ze geven tips en advies
  • Ze bieden 20 huishoudens gratis tuinadvies
  • Ze halen bij 90 huishoudens gratis tuintegels op. Mail naar steenbreek.lingewaard@debastei.nl als u hier gebruik van wilt maken
  • Ze ondersteunen bij het organiseren van buurtinitiatieven

Download de folder.

Naar het overzicht