•• HET ENERGIELOKET HOUDT U OP DE HOOGTE! ••

contact

Waarom we aardgasvrij gaan wonen | Van gas los #1

Veel mensen hebben er al van gehoord: in de toekomst zullen we geen gas meer gebruiken voor de verwarming, koken en warm water. De meeste mensen willen ook best van aardgas af, bleek uit onderzoek van het Hier Klimaatbureau. Maar wat komt daar allemaal bij kijken? Hoe ga je huis dan verwarmen? En is het betaalbaar? De komende weken verdiepen we ons in deze vragen en via deze serie over aardgasvrij wonen kunt u meelezen. We beginnen deze week met de vraag waarom we eigenlijk van het gas af gaan.

Op naar een duurzame en onafhankelijke toekomst

De urgentie voor aardgasvrije wijken komt voort uit het ondertekenen door Nederland van het klimaatakkoord van Parijs. Als we de aarde met niet meer dan twee graden willen laten opwarmen moet Nederland (net als andere landen) in 2050 CO2-neutraal zijn. Ook de aardbevingen in Groningen laten zien dat het winnen van Nederlands aardgas niet op dezelfde weg door kan gaan. De Groningse gaskraan wordt dan ook vanaf 2030 helemaal dichtgedraaid. Dus als we de aarde leefbaar willen houden en niet afhankelijk willen zijn van gas uit het buitenland, moeten we overstappen op alternatieven voor gasverbruik.

Het sluiten van de Groningse gaskraan in 2030 en een volledig duurzame energievoorziening in 2050 betekent dat 95% van de Nederlandse huishoudens anders moeten gaan koken en stoken. Dat is een hele grote uitdaging, ook als je 32 jaar de tijd hebt. Het slimst is om nu te beginnen en slim vooruit te plannen.

Beginnen met kleine, slimme stappen en meteen besparen

Wist u dat maar liefst 60% van de jaarlijkse energierekening bestaat uit kosten door uw gasverbruik? Dat is erg veel, en wordt nog meer als vanaf 2019 de energiebelasting op aardgas omhooggaat.

Het loont dus nu al om op aardgas te besparen in huis! Van het gasverbruik gaat ongeveer 80% naar verwarming en 20% naar warm water, vooral voor douchen. Een klein percentage wordt gebruikt om mee te koken. Het beste begint u dus met besparen op de verwarming. Isolatie is een eerste belangrijke stap.

Meer informatie

Wilt u meer weten over energie besparen, opwekken of aardgasvrij wonen? Kom dan naar het spreekuur van Energieloket Lingewaard! U bent van harte welkom aan in Bemmel, Huissen en Gendt. Wij staan voor u klaar! Uiteraard kunt u ons ook per email benaderen of een terugbelverzoek achterlaten via de website.

Naar het overzicht

  • Home
  • Nieuws
  • Waarom we aardgasvrij gaan wonen | Van gas los #1