•• ••

contact

Woningabonnement: Duurzame maatregelen zonder hoge eenmalige kosten

Bij een woningabonnement (WOAB) worden de kosten van energiebesparende maatregelen voor je betaald, waarna je het terugbetaald met het geld dat je bespaart op de energiekosten. Je maandlasten blijven tijdens de loop van het abonnement dus ongeveer hetzelfde, maar je huis is wél verduurzaamd en daarmee een stuk comfortabeler. Als het abonnement is afgelopen (of je de kosten af hebt betaald), profiteer je ook van het financiële voordeel van de maatregelen. Een groot voordeel van een woningabonnement is dus dat je geen hoge eenmalige kosten hebt wanneer je bijvoorbeeld zonnepanelen aan wilt schaffen en je woning wilt (na-)isoleren. 

Hoe gaat dat in zijn werk?

Nadat je een aanvraag in hebt gediend wordt er eerst een woningsscan gedaan door een specialist. Je bespreekt samen de mogelijkheden en bepaalt welke en hoeveel maatregelen je wilt nemen. WOAB regelt het isoleren/installeren en ze geven een prestatiegarantie. Het woningabonnement loopt net zo lang als deze garantie. WOAB neemt dus al het werk uit handen en is tijdens de garantieperiode ook verantwoordelijk voor eventueel onderhoud en reparatie. Zij voeren ook gehele financiële administratie. Inclusief de betaling van je energierekening. Je betaalt dus een totaalnota aan WOAB. Je blijft wel gewoon zelf contractant bij je energiemaatschappij. 

Er zijn verschillende varianten van het woningabonnement. Het verschil zit hem vooral in het type en aantal maatregelen, de bijbehorende kosten en de aflossingstijd. 

Rekenvoorbeeld:

Stel dat je via een woningabbonement de volgende maatregelen uit laat voeren: 
 
- 15 zonnepanelen
- Spouwmuurisolatie
- HR++ beglazing in woonkamer en keuken
- Vraaggestuurd ventilatiesysteem 
- Spaardouche 
 
De besparing op de maandelijkse energiekosten is dan (afhankelijk van de huidige situatie) bijvoorbeeld rond de 65,-. Dit zijn tegelijkertijd je abonnementskosten, zodat je tijdens de looptijd van het abonnement geen verschil in maandlasten ziet maar wél je eigen duurzame energie opwekt, minder CO2 uitstoot en comfortabeler woont. Na afloop van je abonnement bespaar je dus ook op je maandelijkse kosten.

Meer informatie en aanvragen

Andere financieringsmogelijkheden & subsidie

Op onze subsidiepagina staat een overzicht van de huidige subsidies en financieringsmogelijkheden. Voor zowel particuliere woningeigenaren als VvE's. Ook op energiesubsidiewijzer.nl vind je een actueel overzicht. Ook voor vergroeningsmaatregelen (het aanleggen van groene daken en het ontharden en vergroenen van je tuin) is er tegenwoordig een subsidiepagina: groenesubsidiewijzer.nl.

Naar het overzicht

  • Home
  • Nieuws
  • Woningabonnement: Duurzame maatregelen zonder hoge eenmalige kosten