•• ••

contact

Zonnepanelen anno 2021: kosten en opbrengsten

Zonnepanelen worden steeds efficienter en het verschilt ook per jaar welke regelingen er zijn. Dit zijn allemaal zaken die invloed hebben op de kosten en opbrengsten van zonnepanelen. We hebben een aantal van deze zaken voor je op een rijtje gezet. Onze conclusie: het aanschaffen van zonnepanelen is vrijwel altijd een goede keus. Ondanks dat de techniek steed beter wordt loont het vaak om niet te lang te wachten. En milieuwinst heb je gegarandeerd!

Opbrengst panelen & subsidie

Er is op dit moment geen subsidie voor zonnepanelen MAAR: de BTW-teruggave en de salderingsregeling zijn een soort verkapte subsidieregelingen. Dit soort voordelen zorgen ervoor dat panelen zo'n 2 tot 3x meer opleveren! Zonnepanelen verdienen zichzelf door dit soort regelingen en omdat ze steeds efficienter worden in ongeveer 6 jaar terug. Daarna heb je grotendeels gratis energie. Ook wordt je huis zo'n € 5.000,- meer waard. Er zijn ook steeds meer mogelijkheden om zelf zonnepanelen te installeren. Dit scheelt vaak zo veel dat je de panelen zelfs binnen 3 jaar terug kunt verdienen. Zorg dan natuurlijk wel dat je weet waar je mee bezig bent. Kies bij twijfel altijd voor een erkende installateur. Nóg duurzamer en voordeliger is het als je zonne-energie die je overdag produceert opslaat in een elektrische auto. De stroomkosten per gereden kilometer liggen een stuk lager dan de kosten voor benzine én je rijdt veel duurzamer. 

Milieuwinst

Opbrengsten zijn natuurlijk niet puur financieel. De meeste mensen schaffen zonnepanelen aan omdat ze hun eigen, duurzame energie willen opwekken. Na 2 jaar energie gebruiken van je zonnepanelen is er sprake van milieuwinst. De eerste twee jaren zijn dus nodig om de impact van het maken van de panelen te compenseren. Zonnepanelen gaan zo'n 30 jaar mee, wat betekent dat ze gemiddels 15x meer energie opbrengen dan het kost om ze te maken. Ze hebben dus een netto milieuwinst van 28 jaar. Meer dan 5% van de door huishoudens in Nederland gebruikte stroom wordt al opgewekt door zonnepanelen. Dit bespaart zo'n 5,3 miljoen ton CO2 per jaar! 

Naar het overzicht

  • Home
  • Nieuws
  • Zonnepanelen anno 2021: kosten en opbrengsten