•• ••

contact

4 redenen waarom nu een goede tijd is om zonnepanelen te kopen

De opbrengst van zonnepanelen is het hoogste van april tot oktober. Het is daarom verstandig om vóór april zonnepanelen aan te schaffen als je een optimaal rendement wilt behalen. Zonnepanelen verdienen zich in ongeveer 6-7 jaar terug. Het rendement van zonnepanelen is daarmee vergelijkbaar met een spaarrente van 6%!

Goed om te weten

Op zonatlas.nl kun je bekijken of je dak geschikt is voor zonnepanelen, hoeveel panelen er in jouw situatie optimaal zijn en wat de kosten en besparing hiervan zijn. Vervolgens kun je verschillende offertes opvragen. Voor lokale leveranciers kijk je op onze lokale aanbieders-pagina. Ondanks nieuwe regelgeving bij de belastingdienst, blijft het mogelijk om de BTW van de aanschaf terug te vragen. Bij 10 zonnepanelen scheelt dit al gauw € 750,-.

Salderingsregeling

Tot 2023 blijft ook de salderingsregeling bestaan. Dat betekent dat het terugleveren van zonne-energie aan het net wordt verrekend met je elektriciteitsverbruik. Echter wordt deze regeling vanaf 2023 met 9% per jaar afgebouwd. Vanaf 2031 komt de salderingsregeling helemaal te vervallen. Als je optimaal gebruik wilt maken van deze regeling, kun je de aanschaf van zonnepanelen dus beter niet te lang uitstellen.

Je krijgt na het afbouwen van de salderingsregeling nog wel een terugleververgoeding, maar deze is een stuk lager dan de prijs die je betaalt als je stroom via de energieleverancier koopt. Als je de stroom die je met jouw zonnepanelen zelf verbruikt heeft deze een waarde van zo’n 22 cent per kWh, terwijl je hier maar zo’n 6-11 cent voor krijgt als je het na het afschaffen van de salderingsregeling teruglevert aan het net.

De terugleververgoeding is afhankelijk van je energieleverancier. De meeste energieleveranciers betalen hetzelfde bedrag als het kale leveringstarief (dus exclusief belastingen). Je vindt hier een vergelijking van de teruglevertarieven van verschillende energieleveranciers. Hopelijk zijn de ontwikkelingen rondom thuisbatterijen in 2031 zo ver dat terugleveren niet meer nodig is.

Bereken de kosten en besparing voor jouw situatie

Milieu Centraal maakte een handige tool waarmee je kunt berekenen wat zonnepanelen in jouw persoonlijke situatie zouden kosten en opbrengen. Ook berekent de tool wat het afbouwen van de salderingsregeling betekent voor de opbrengst én hoeveel CO2 je zult besparen met de panelen.

Zonnepanelen en de coronacrisis

Door het zonnige weer en de afwezigheid van vliegverkeer leveren zonnepanelen nu veel energie op. 2020 was tot nu toe zelfs het beste jaar voor zonnepanelen ooit gemeten! De weersvoorspellingen voor de komende tijd zijn ook gunstig voor het opwekken van je eigen zonne-energie. 

Dus:

- Het zonne-seizoen start bijna

- Je krijgt BTW terug van de belastingdienst

- Nu geldt de salderingsregeling nog

- Omdat er weinig vliegverkeer is leveren zonnepanelen meer op

Onze conclusie is dus: als je zonnepanelen wilt, wacht dan liever niet te lang!

 

Naar het overzicht

  • Home
  • Nieuws
  • 4 redenen waarom nu een goede tijd is om zonnepanelen te kopen