•• ••

contact

Zonnepanelen aanschaffen tijdens de coronacrisis

Door het zonnige weer en de afwezigheid van vliegverkeer leveren zonnepanelen nu veel energie op. 2020 is zelfs tot nu toe het zonnigste jaar ooit gemeten. Maar wat als u nu zonnepanelen wilt aanschaffen? Wat voor invloed heeft de coronacrisis op de productie, levering en installatie van zonnepanelen? Wij zochten het voor u uit.

 

 

Gezondheid

Begin maart lag de productie van zonnepanelen vrijwel helemaal stil. Dit heeft maar kort geduurd. De productie is gelukkig dus geen reden meer om geen zonnepanelen aan te schaffen. Het is echter wel begrijpelijk dat men nu liever geen mensen over de vloer wil hebben. Om installatiewerkzaamheden tóch door te kunnen laten gaan heeft de overheid een protocol over veilig werken opgesteld. Hierin staat onder andere dat er 1,5 meter afstand moet worden gehouden tussen bewoners en installateurs en dat bewoners zo veel mogelijk in een andere ruimte moeten zijn tijdens de werkzaamheden. Loop echter geen onnodig risico en houd u aan de richtlijnen van het RIVM. Als u een zwakke gezondheid heeft is het wellicht verstandig om de aankoop van zonnepanelen uit te stellen. Aanbieders ervaren dat er nu minder werk is. Dit heeft naast de angst op besmetting waarschijnlijk ook te maken met het feit dat mensen nu liever geen grote uitgaven doen.

Financieel

Zonnepanelen verdienen zich nog altijd na ongeveer 7 jaar terug. Als u het aanschafbedrag kunt missen, zijn zonnepanelen op de lange termijn een goede investering. Omdat de coronacrisis grote economische gevolgen heeft, is het verstandig om uzelf in te dekken als u kiest voor een installateur. Het is verstandig om een aanbieder te kiezen die een keurmerk heeft of is aangesloten bij een brancheorganisatie waardoor u uw geld terugkrijgt als het bedrijf failliet gaat. Een voorbeeld hiervan is Stichting Garantiefonds Zonne-Energie. Lees uzelf dus goed in voordat u een aanbieder kiest. Het is daarnaast verstandig om zo min mogelijk vooruit te betalen.

Het aanschaffen van zonnepanelen kan dus nog steeds een verstandige keuze zijn. Als u als particulier zonnepanelen koopt, kunt u de btw op aanschaf en installatie terugvragen bij de Belastingdienst. U kunt ook een lening afsluiten via de gemeente. Als door de coronacrisis uw inkomen onzeker wordt, is het natuurlijk verstandig om voorlopig geen zonnepanelen aan te schaffen.

 

Naar het overzicht

  • Home
  • Nieuws
  • Zonnepanelen aanschaffen tijdens de coronacrisis