•• ••

contact

Zonnepanelen: kosten en opbrengsten

Vaak stellen mensen de aankoop van zonnepanelen uit, omdat ze denken dat de techniek telkens beter zal worden. Dit is ook het geval. De techniek van zonnepanelen wordt steeds beter, net als de techniek van bijvoorbeeld mobiele telefoons en laptops. Zonnepanelen hebben echter een terugverdientijd van ongeveer 7 jaar. Als u ze 7 jaar geleden had aangeschaft, had u dus vanaf nu ‘gratis stroom’ gehad. Het is dus niet altijd zinvol om te wachten totdat de techniek beter wordt. Dit zal altijd zo blijven. 

Afbouwen salderingsregeling

Op dit moment wordt stroom die een particulier opwekt met zonnepanelen een-op-een verrekend met het stroomverbruik. Echter wordt deze regeling vanaf 2023 met 9% per jaar afgebouwd. Vanaf 2031 komt de salderingsregeling helemaal te vervallen. Als u optimaal gebruik wilt maken van deze regeling, kunt u de aanschaf van zonnepanelen dus beter niet te lang uitstellen. U krijgt na het afbouwen van de salderingsregeling nog wel een terugleververgoeding, maar deze is een stuk lager dan de prijs die u betaalt als u stroom via uw energieleverancier koopt. Als u de stroom die u met uw zonnepanelen zelf verbruikt heeft deze een waarde van zo’n 22 cent per kWh, terwijl u hier maar zo’n 6-11 cent voor krijgt als u het teruglevert aan het net. De terugleververgoeding is afhankelijk van uw energieleverancier. De meeste energieleveranciers betalen u hetzelfde bedrag als het kale leveringstarief (dus exclusief belastingen). U vindt hier een vergelijking van de teruglevertarieven van verschillende energieleveranciers.

Andere factoren terugverdientijd

Verder hangt de terugverdientijd af van andere factoren zoals het aantal zonnepanelen, de ligging van uw dak en uw verbruik. Zonnepanelen leveren het meeste op wanneer ze met een hoek van 35-40 graden op het zuiden zijn gericht. Als zonnepanelen op het oosten of westen zijn geplaatst, leveren ze ongeveer 20% minder op. De terugverdientijd wordt daardoor langer. Verder is het zinvol om prijzen van aanbieders te vergelijken. Kies wel voor een betrouwbare partij. Lokale aanbieders vindt u op onze bedrijvenpagina.

Bereken kosten en besparing voor uw situatie

Milieu Centraal maakte een handige tool waarmee u kunt berekenen wat zonnepanelen in uw persoonlijke situatie zouden kosten en opbrengen. Ook berekent de tool wat het afbouwen van de salderingsregeling betekent voor uw opbrengst én hoeveel CO2 u zult besparen met de panelen.

Voorbeeld van kosten en opbrengst 12 zonnepanelen op een dak dat half op het zuiden en half op het noorden is gericht

De opbrengst van de 12 zonnepanelen over de levensduur van 25 jaar komt in dit voorbeeld op een bedrag van € 11.708,-. De aanschafkosten zijn echter € 4.608,- (na BTW-teruggave). Het rendement van de 12 panelen komen in dit geval op bijna 4%. Bij een dak op het zuiden is het rendement zo’n 6%. In dit voorbeeld wordt bijna 1.500kg CO2 per jaar aan uitstoot vermeden. In dit voorbeeld is de ligging van het dak echter niet optimaal, mogelijk ligt het rendement in uw situatie dus hoger.

Naar het overzicht