Zonnepanelen: kosten & opbrengsten

De dagen worden langzaamaan weer langer. Het wordt daarom steeds aantrekkelijker om zonnepanelen te kopen. De opbrengst van zonnepanelen is het hoogste van april tot oktober. Het is daarom verstandig om vóór april zonnepanelen aan te schaffen als je dit jaar optimaal energie op wilt wekken. De levertijden zijn vrij lang, dus het kan lonen om vast aan de slag te gaan. Zonnepanelen verdienen zich op dit moment ongeveer 5-7 jaar terug en het rendement is over 25 jaar vergelijkbaar met een spaarrente van meer dan 5%. Ook fijn: de btw is afgeschaft, waardoor je als het ware 21% korting krijgt!

Zo hoog mogelijke opbrengst

Zonnepanelen leveren het meeste op als het lang licht is (de zon hoeft niet per se te schijnen) en als het niet te warm is. Daarom leveren zonnepanelen in mei vaak meer op dan in augustus. De beste ligging van zonnepanelen is op het zuiden met een hellingshoek van 36 graden. Maar ook op het oosten of westen is het rendabel om zonnepanelen te leggen. De opbrengst is dan wel 20% lager dan bij zonnepanelen op het zuiden. Heb je een plat dak? Dan kan het nuttig zijn om de panelen in ‘oost-west verband’ te leggen. De zonnepanelen worden dan met een hellingshoek van 10 tot 13 graden tegen elkaar geplaatst. Zo kunnen er 30% meer panelen op het dak worden gelegd. Let er ook op dat er zo min mogelijk schaduw op de panelen valt door bomen of andere gebouwen. Installateurs kunnen je adviseren over de beste ligging in jouw persoonlijke situatie.

Gerard uit Bemmel met zijn zonnepanelen
Gerard uit Bemmel met zijn panelen

Salderingsregeling

Salderen wil zeggen dat het terugleveren van zonne-energie aan het net wordt verrekend met je energierekening. Dat is erg gunstig. Er was sprake van het afbouwen van deze 'salderingsregeling', maar voorlopig lijkt dat niet te gaan gebeuren. Let er wel op dat sommige energieleveranciers kosten rekenen voor het terugleveren van zelf opgewekte stroom aan het elektriciteitsnet. 

Financiering

Als je graag zonnepanelen wil, maar deze niet kunt betalen, dan kun je overwegen een Energiebespaarlening af te sluiten. Deze lening is voor vrijwel alle vormen van verduurzaming in te zetten: van het aanleggen van zonnepanelen tot duurzamer verwarmen (warmtepomp, maar ook een HR-ketel), van energieadvies tot ventileren. Huishoudens met een verzamelinkomen tot € 48.625,- per jaar kunnen de Energiebespaarlening zelfs met 0% rente afsluiten.


De Bemmelse buren hebben zelf zonnepanelen op hun schuurdak aangelegd

De eerste stappen

Op zonatlas.nl kun je bekijken of je dak geschikt is voor zonnepanelen, hoeveel panelen er in jouw situatie optimaal zijn en wat de kosten en besparing hiervan zijn. Zo krijg je vast een eerste idee van de mogelijkheden. Vervolgens kun je verschillende offertes opvragen. Voor lokale leveranciers kijk je op onze lokale aanbieders-pagina. Liever eerst de verhalen van andere Lingewaarders lezen? Er zijn verschillende inspirerende voorbeelden in onze gemeente. 

Naar het overzicht