•• ••

contact

Zonnepanelen: liever nu dan later

De dagen worden steeds langer. Het wordt daarom steeds aantrekkelijker om zonnepanelen te kopen. De opbrengst van zonnepanelen is het hoogste van april tot oktober. Het is daarom verstandig om vóór april zonnepanelen aan te schaffen. Zonnepanelen verdienen zich in ongeveer 7 jaar terug en het rendement is over 25 jaar vergelijkbaar met een spaarrente van zo´n 4%. 

Zo hoog mogelijke opbrengst

Zonnepanelen leveren het meeste op als het lang licht is (de zon hoeft niet per se te schijnen) en als het niet te warm is. Daarom leveren zonnepanelen in mei vaak meer op dan in augustus. De beste ligging van zonnepanelen is op het zuiden met een hellingshoek van 36 graden. Maar ook op het oosten of westen is het rendabel om zonnepanelen te leggen. De opbrengst is dan wel 20% lager dan bij zonnepanelen op het zuiden. Heb je een plat dak? Dan kan het nuttig zijn om de panelen in ‘oost-west verband’ te leggen. De zonnepanelen worden dan met een hellingshoek van 10 tot 13 graden tegen elkaar geplaatst. Zo kunnen er 30% meer panelen op het dak worden gelegd. Let er ook op dat er zo min mogelijk schaduw op de panelen valt door bomen of andere gebouwen. Installateurs kunnen je adviseren over de beste ligging in jouw persoonlijke situatie.

Salderingsregeling

Tot in ieder geval 2023 blijft ook de salderingsregeling bestaan. Dat betekent dat het terugleveren van zonne-energie aan het net wordt verrekend met je energierekening. Vanaf 2023 krijg je w aarschijnlijk minder geld terug voor stroom die je aan het net levert dan dat je betaalt voor netstroom. Het loont dus om zo snel mogelijk zonnepanelen aan te schaffen. Het plan van de regering is vooralsnog om de salderingsregeling vanaf 2023 met 9% per jaar af te bouwen tot 2030. Vanaf 2031 zou dan niet meer gesaldeerd worden. Daarom zijn zonnepanelen op dit moment meer rendabel dan over een paar jaar, maar ook dan is het een rendabele aanschaf én natuurlijk beter voor het milieu.

Infographic over wat zonnepanelen anno 2020 opbrengen. Na 6,9 jaar heb je de panelen terugverdiend.

Als de salderingsregeling wordt afgebouwd loont het meer om overdag de wasmachine en vaatwasser te gebruiken, zodat ze direct op je eigen zonnestroom draaien. Ook het overdag opladen van een elektrische auto is dan relatief voordelig. Zet apparaten dan wel zo veel mogelijk na elkaar aan (en niet tegelijkertijd), zodat alle gebruikte stroom ook daadwerkelijk van de panelen komt. 

Aanschaf

Op zonatlas.nl kun je bekijken of je dak geschikt is voor zonnepanelen, hoeveel panelen er in jouw situatie optimaal zijn en wat de kosten en besparing hiervan zijn. Vervolgens kun je verschillende offertes opvragen. Voor lokale leveranciers kijk je op onze lokale aanbieders-pagina. Je kunt de BTW van de aanschaf terugvragen bij de Belastingdienst. Bij 10 zonnepanelen scheelt dit al gauw € 750,-.

Naar het overzicht