Een koele woning zonder hoog energieverbruik

Het begint weer warmer te worden. Maar hoe zorg je dat je energierekening en -verbruik niet te hoog worden door het koel houden van je woning? Een aantal tips:

Isoleer

Isolatie – zoals spouwmuur-, dak-, of vloerisolatie – zorgen er in de winter voor dat de kou buiten blijft en in de zomer voor dat de warmte buiten blijft. Let wel op dat de woning op hete dagen niet te veel opwarmt door overdag deuren en ramen te sluiten en gebruik te maken van zonwering. Als een goed geïsoleerde woning van binnen opwarmt, is het namelijk moeilijker om de hitte weer kwijt te raken. Ventileer ’s ochtends vroeg en ’s avonds laat zodat de woning weer afkoelt. Ventilatie is ook overdag belangrijk, dus zorg dat er voldoende ventilatieroosters zijn die zonder al te veel verlies van temperatuur zorgen voor schone luchttoevoer.

Er is op dit moment subsidie beschikbaar voor isolatie.

Groen dak

Ook een groen dak isoleert. Het heeft dus vooral zin om een groen dak aan te leggen op een leefruimte (en minder effect als het bijvoorbeeld op een schuur ligt). Let er wel op dat in tijden van extreme droogte een net aangelegd groen dak wel extra bewaterd moet worden. Daarom is het het beste om een groen dak in de lente of herfst aan te leggen. Verder is het verstandig om eens per jaar ongewenste planten weg te halen. Buiten dat vergt een groen dak geen tot weinig onderhoud. Nog een voordeel: de dakbedekking gaat onder een groen dak veel langer mee!

Zonwering en 'groene luxaflex'

Buitenzonwering is één van de beste manieren om warmte buiten te houden. Het werkt beter dan raambekleding binnenshuis dicht doen tegen zoninstraling. Je kunt ook leibomen of een pergola aan de zuidzijde van de woning zetten zodat  's zomers het groen zorgt voor schaduw op de gevel en ramen. Als je voor bladverliezende soorten kiest heb je 's winters juist wel meer licht en warmte.

Warmtepomp of airco?

Woningen die al goed geïsoleerd zijn kunnen van het gas af door de cv-ketel te vervangen door een elektrische warmtepomp. Vooral in combinatie met zonnepanelen is dit een duurzamer alternatief. Warmtepompen kunnen – ondanks hun naam - ook de woning koelen. Een airco is een soort omgekeerde warmtepomp. De meeste airco’s zijn slecht voor het milieu aangezien ze erg veel stroom verbruiken. Door direct jezelf te koelen met een ventilator gebruik je zelfs 15x minder stroom dan wanneer je een hele ruimte met een airco koelt! Gerard uit Bemmel gebruikt echter airco’s om te koelen én te verwarmen. In zijn geval is dat vrij duurzaam aangezien hij zelfs het grootste deel van de energie opwekt met zijn zonnepanelen. Lees zijn verhaal.

Er is op dit moment subsidie beschikbaar voor het aanschaffen van een warmtepomp.

Koelen met een ventilator is trouwens 20x energiezuiniger dan koelen met een airco! Vooral omdat je dan niet de hele ruimte hoeft te koelen.

 

Naar het overzicht





  • Home
  • Nieuws
  • Een koele woning zonder hoog energieverbruik