Gerard uit Bemmel neemt stappen om van het gas af te gaan

Gerard Visser uit Bemmel is al jarenlang bezig met verduurzaming. Hij gebruikt nog maar heel weinig gas en wekt elektriciteit op met zonnepanelen. Wat bijzonder is aan zijn situatie is dat hij zijn woning verwarmt (en verkoelt) met airco's. Dat heeft volgens hem voordelen ten opzichte van een warmtepomp.

Duurzaam gedrag maakt deel uit van zijn dagelijkse doen en laten. Gerard blijft op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en volgt deze kritisch. En hij deelt zijn ervaring en kennis met anderen bij het Energieloket Lingewaard, waar hij sinds het eerste uur adviseur is.

Je bent heel gedreven om maatregelen te nemen voor verduurzaming van je woning. Waar komt die bevlogenheid vandaan?

“Eigenlijk begon mijn ‘passie’ voor verduurzamen al toen ik mijn huis kocht in 1969. Toen we er nog geen twee jaar woonden, zag ik dat de krokussen aan de noordkant van de woning eerder tot bloei kwamen dan die aan de andere kant. Dat viel op. Wat bleek? Door de warmte van de radiator die door het enkel glas lekte, groeiden de bloemen als een speer. Zonde! Ik ben direct naar de bouwmarkt gegaan voor tempex en aluminiumfolie, dat ik in het kozijn heb verwerkt. En dat waren mijn eerste stappen op weg naar een volledig duurzame woning.”

Welke stappen heb je daarna genomen?

“Ik ben langzaam verder gegaan met verduurzamen. In de loop van ’79 bijvoorbeeld begonnen we met dubbel glas en spouwmuurisolatie. Daarna dakisolatie en vloerisolatie, omdat we ook in de rest van de woning flink wat warmte verloren. In 1984 is de eerste hr-ketel geplaatst. Zo heb ik iedere keer wat gedaan. Uiteraard werkte ik toen nog, dus dat moest allemaal in de weekenden en avonduren. Zo is het oude dubbelglas in 2005 vervangen door duurzaam HR++ glas, ook op de slaapkamers. Dat was toen nog erg lastig te krijgen. Ook hebben we samen met de buurt nieuwe kozijnen ingekocht. We hebben gekeken naar kozijnen die goed aansluiten, waardoor weinig warmte weglekt."

"En in 2002 ben ik begonnen met mijn eerste zonnepanelen. Dat zijn er nu inmiddels 18 (4.550 Wp), maar er komen er wellicht nog een paar bij. De zonnepanelen op het garagedak liggen in een 'oost-west' oriëntatie. Hierdoor maak ik beter gebruik van het beschikbare zonlicht en maak ik ook langer gebruik van de eigen opgewekte stroom. Een bijkomend voordeel is dat ik de piek aan zonnestroom midden overdag wat afvlak, en daardoor geen last heb van ongewenst uitschakelen van de omvormers.”

Wat een goede acties. Het is best duur om dergelijke maatregelen te nemen. Hoe ging je daarmee om?

“Inderdaad, vreselijk duur. Maar tóch wist ik dat het uiteindelijk geld zou gaan besparen. Ik ben me dan ook gaan verdiepen in alle subsidiemogelijkheden. En dat waren er best wat! Uiteindelijk zijn onze zonnepanelen toen voor driekwart gesubsidieerd door het rijk en deels door NUON.” 

En: woon je nu gasloos?

“Nog niet, maar dat zit er wel aan te komen. Vanwege de warme zomers van de afgelopen jaren hebben we een airco laten plaatsen. Hiermee kunnen we ons huis ook verwarmen! Ons totale gasverbruik is van 750 naar 211 kuub gegaan. Er is wel extra stroom verbruikt, maar een flink deel daarvan is afkomstig van de zonnepanelen, zelfs in februari al. En een voordeel van het type airco dat ik heb is dat hij ook als het koud is prima verwarmd met zonne-energie. Zelfs als het vriest. Veel hybride warmtempompen kunnen dat niet, waardoor de cv-ketel alsnog bij moet springen. Dat is bij ons niet het geval. Omdat ik nog steeds wat stroom 'over' heb, gebruik ik dat voor bijverwarming op de badkamer en in de keuken via infraroodpanelen. We gebruiken overigens ook minder gas omdat we anders zijn gaan stoken. We hebben namelijk een energieverbruiksmanager geplaatst zodat we meer inzicht kregen in ons verbruik.”

Gerard en zijn vrouw wonen nu een stuk comfortabeler in hun geïsoleerde woning

Je bent ook adviseur bij het Energieloket Lingewaard. Wat kunnen de mensen daar halen?

“Het Energieloket is er voor iedereen die interesse heeft om hun woning te verduurzamen. We helpen hen op weg. Bijvoorbeeld door samen te kijken naar wat het beste bij hun situatie past. Ook delen we onze kennis en ervaring met liefde en plezier. Dus ik zou zeggen: kom gewoon een keertje langs bij het Energieloket Lingewaard! Bijvoorbeeld met vragen over zonnepanelen, isolatie of warmtepompen. Nooit verkeerd!”

Oproep

Wil je met andere Lingewaarders delen welke maatregelen jij hebt genomen? Of heb je een bespaartip? Laat het ons weten via info@energieloketlingewaard.nl. We zijn vooral erg benieuwd welke maatregelen VvE’s en huurders in Lingewaard hebben genomen.

 

Naar het overzicht

Nieuws

Gemeente Lingewaard start Operatie Isolatie!

Heeft u een koopwoning met een energielabel D of slechter en een WOZ van minder dan € 366.000? Dan kan de gemeente Lingewaard u helpen met het verduurzamen van uw woning. Alle woningen die in aanmerking komen, krijgen binnenkort een brief van de gemeente. I

Kijk verder

Breng je stem uit! + programma Dag van de Duurzaamheid

Ook dit jaar organiseert Lingewaard Energie in samenwerking met gemeente Lingewaard de Dag van de Duurzaamheid. Op dinsdagavond 8 oktober is er een inspirerend avondprogramma in de TheaterKerk in Bemmel. Je bent van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn.

Kijk verder
Meer Nieuws


Aanmelden nieuwsbrief