Anton Verhoeven

Kun je kort iets over jezelf vertellen?

“Ik woon in Bemmel met mijn vrouw. We hebben drie volwassen kinderen. Ik ben lang actief geweest in vakbonden en de plaatselijke politiek. Ook zat ik in de commissie VROM (veiligheid, ruimtelijke ordening en milieu). Ook was ik een tijd schilder en daarna werd ik internationaal vrachtwagenchauffeur. Toen was ik indirect al met duurzaamheid bezig, want ik reed windmolenonderdelen. Die waren soms wel 62 meter! Een hele uitdaging om die van A naar B te krijgen. Inmiddels ben ik gepensioneerd.”

Kun je iets vertellen over je ambassadeursrol bij het Energieloket?

“Sinds mijn pensioen sport ik veel. En na het sporten dronk ik dan koffie. En hoe meer koffie ik met mensen dronk, hoe meer vrienden ik kreeg. Één van deze (nieuwe) vrienden is Robbert Bakker. Hij was destijds bezig Lingewaard Energie op te zetten en hij vroeg of ik aan wilde sluiten bij het Energieloket. Dat heb ik gedaan. De andere adviseurs daar vonden dat ik kritisch was. Sommige van hen zijn vrij technisch en ik vind het belangrijk dat iedereen mijn verhaal begrijpt.”

“Ik denk dat mijn kracht dan ook vooral op sociaal gebied zit. Ik sta bezoekers te woord bij het inlooploket in Doornenburg. Ook ben ik bestuurslid van de KBO in Bemmel, waar ik de dorpsauto onder mijn beheer heb. Daarnaast organiseerde ik met een collega de Dag van de Duurzaamheid in de TheaterKerk. Door mijn enthousiasme komt het bestuur regelmatig bij mij voor klussen. Ik ga zo ook het 10-jarig jubileum van Lingewaard Energie mede-organiseren. Duurzaamheid staat bij mij hoog in het vaandel, dus ik vind het leuk om dit soort dingen te doen.”

Wat vind je leuk aan je rol?

“Ik ben een mensen-mens. Ik kan goed luisteren en nog beter praten. Ik vind het leuk om iemand van dienst te kunnen zijn. Als ambassadeur kan ik niet met technische verhalen helpen, maar ik kan wel bemiddelen en doorsturen. Ik ben een verbinder. De energiesteungesprekken voor mensen die het financieel moeilijker hebben vind ik het leukste om te doen. We nemen altijd de tijd. Ik stel mensen graag op hun gemak en bekijk dan bij hen thuis waar het beste energie bespaard kan worden. We lopen dan samen de woning door en vervangen lampen en plaatsen radiatorfolie. Mensen zijn daar heel dankbaar voor. Vooral dat het gratis is. Dat geeft me heel veel voldoening.”

Heb je je eigen woning ook verduurzaamd?

“Jazeker! Mijn woning is voor zo’n 90% verduurzaamd. In de straat loop ik voorop wat dat betreft. Ik ben daar veel mee bezig. Zo heb ik de vloer geïsoleerd, nieuwe puien met isolerend glas laten plaatsen, zonnepanelen, LED lampen geplaatst en de temperatuur verlaagd. We gaan de zolder nog doen en dan is echt alles gedaan.”

Waarom zouden mensen naar het loket moeten komen?

“Ik probeer iedereen aan te raden te komen. Welke vragen over duurzaamheid je ook hebt. Bij ons kunnen je altijd – direct of indirect – antwoord krijgen. Ik ben nu contacten aan het leggen om ook in Bemmel inlooplokketten te organiseren. De wethouder is enthousiast. Mensen blijven vaak in hun eigen woonkernen, dus een inlooploket in Bemmel zou zeker van toegevoegde waarde zijn. Maar tot die tijd: kom vooral naar ’t Convent in Huissen!”


  • Home
  • Anton Verhoeven