•• Met subsidie is energie besparen nóg voordeliger! ••

contact

Subsidies en financiering

Wanneer u energiebesparende maatregelen voor uw woning wilt nemen, heeft u hiervoor geld nodig. Sommige maatregelen zijn relatief goedkoop en verdienen zich snel terug, zoals bijvoorbeeld spouwmuurisolatie en zonnepanelen. Bij andere maatregelen gaat het om grotere bedragen, zoals bij het plaatsten van een warmtepomp of het vervangen van een oud dak voor een nieuw, goed geïsoleerd dak. Om u te ondersteunen heeft de rijksoverheid op dit moment een tweetal subsidieregelingen open gesteld. 

Subsidieregelingen

Actuele subsidieregelingen vindt u altijd op www.energiesubsidiewijzer.nl. Let op: subsidieregelingen hebben een beperkte looptijd. Zorg daarom dat u er op tijd bij bent! Bovendien zijn alle regelingen gebonden aan bepaalde voorwaarden. Controleer deze eerst, voordat u een beslissing neemt en een aanvraag indient.

  • Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)

Vanaf 4 januari 2016 kunt u een tegemoetkoming krijgen voor de aanschaf van zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels. In 2016 is € 70 miljoen subsidie beschikbaar. De hoogte van het subsidiebedrag per apparaat hangt af van het soort zonneboiler, warmtepomp, biomassa ketel of pelletkachel en de energieprestatie. De exacte bedragen staan in de apparatenlijsten, die vanaf 4 januari 2016 gepubliceerd worden. Voor meer informatie en het aanvragen van de subsidie kunt u terecht op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. In deze folder (ui 2016) is de informatie kort samengevat.

  • Subsidie Energiebesparing Eigen Huis

Sinds 15 september 2016 kunt u zo’n 20% subsidie krijgen voor het isoleren van uw dak, spouwmuur, gevel, vloer en glas. Voorwaarde van deze subsidieregeling is dat u tenminste 2 nieuwe isolatiemaatregelen laat uitvoeren. Doet u dat, dan kunt u ook subsidie krijgen voor een paar andere maatregelen die energie besparen, zoals een isolerende buitendeur en een douche met warmteterugwinning. Met de rekentool kunt u vooraf bereken hoeveel subsidie u krijgt. Voor meer informatie en het aanvragen van de subsidie kunt u terecht op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. LET OP: het plafond van deze regeling is bereikt. Voor VvE's is er nog wel subsidie beschikbaar.

  • VvE Energiebesparing eigen huis

De subsidie energiebesparing eigen huis is er ook voor Verenigingen van Eigenaren. Zij kunnen subsidie krijgen voor energieadvies en procesbegeleiding, Meerjarenonderhoudsplan en isolatiemaatregelen. Meer informatie is te vinden via de website van RVO

  • Scan verduurzaming VvE

Sinds 1 januari 2017 kunnen VvE's van voor 1990 met minimaal 15 wooneenheden een onderzoek voor energiebesparing (Nul op de Meter-verkenning) laten uitvoeren. In zo'n verkenning wordt duidelijk waar de VvE staat en welke mogelijkheden er zijn om naar Nul op de Meter te gaan. Het is een regeling van Provincie Gelderland, de exacte voorwaarden vindt u hier.

  • Btw teruggave zonnepanelen

Welliswaar geen subsidieregeling, maar zeker het vermelden waard: Als u als particulier zonnepanelen koopt, kunt u de btw op aanschaf en installatie terugvragen van de Belastingdienst. Bij een standaardpakket van 10 zonnepanelen (2.600 wattpiek) voor 4.600 euro levert dit ongever 800 euro op: 18 procent van de investering. Om de betaalde belasting terug te kunnen vragen moet u wel een paar stappen doorlopen. Een handig stappenplan vindt u op de website van milieucentraal.

Financiering

U kunt uw energiebesparende woningaanpassingen op verschillende manieren (mede)financieren:

Heeft u spaargeld? Dan kan het inzetten hiervan voor het treffen van maatregelen heel interessant zijn. De spaarrente is tegenwoordig zo laag dat het vaak beter is om spaargeld te gebruiken voor energiebesparing. Investering in bijvoorbeeld spouwmuurisolatie levert eenzelfde rendement op als een spaarrekening met 12% rente!

Wilt of kunt u geen spaargeld inzetten, dan zijn er verschillende andere financieringsmogelijkheden, zoals bijvoorbeeld de Energiebespaarlening.

  • Energiebespaarlening

Dit is een landelijke regeling, enkele kenmerken van deze lening:
• het te lenen bedrag is minimaal € 2.500 en maximaal € 25.000
• de looptijd is 7, 10 of 15 jaar, de rente circa 2 – 3 procent
• er is een lijst van 23 maatregelen die gefinancierd kunnen worden
• maximaal 75% mag aan zonnepanelen besteed worden
• afhankelijk van het energieverbruik kunnen de kosten van de lening vaak volledig worden betaald uit de opbrengst van de energiebesparing
• op de website www.ikinvesteerslim.nl vindt u meer informatie en kunt u meteen een aanvraag indienen.

Behalve de Energiebespaarlening zijn er diverse andere leningen beschikbaar, kijk hiervoor op www.energiesubsidiewijzer.nl of informeer bij uw hypotheekverstrekker voor de mogelijkheden. Ook wij denken graag met u mee, neemt u gerust contact met ons op.

 

Nieuws

Voorinschrijving Klimaatstraatfeest gestart!

Het HIER Klimaatstraatfeest is al tien jaar lang de grootste en leukste energiebesparingswedstrijd van Nederland. Het idee achter de competitie is simpel: je verdient klimaatpunten door met zoveel mogelijk mensen energie te besparen tijdens het stookseizoen (10 oktober 20...

Kijk verder

Samen duurzame energie van eigen bodem

Goed nieuws! Zeventien gemeenten uit de regio Arnhem-Nijmegen gaan binnen vijf jaar voor hun elektriciteit gebruikmaken van duurzame energiebronnen in de eigen regio. Energie uit wind, zon en water laat straks het lantaarnlicht branden in duizenden straten.

Kijk verder
Meer Nieuws


Aanmelden nieuwsbrief