•• Met subsidie is energie besparen nóg voordeliger! ••

contact

Subsidies en financiering

Let op: subsidieregelingen hebben een beperkte looptijd. Zorg daarom dat u er op tijd bij bent! Bovendien zijn alle regelingen gebonden aan bepaalde voorwaarden. Controleer deze eerst, voordat u een beslissing neemt en een aanvraag indient.


Particulier

Bent u woningeigenaar? Dan kunt op dit moment gebruik maken van de volgende regelingen:

  • Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)

  Voor woningeigenaren is er vanaf 4 januari 2021 subsidie voor 5 isolatiemaatregelen: gevelisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, spouwmuurisolatie en hoogrendementsglas. Om voor deze subsidie in aanmerking te komen dient u minimaal 2 van deze maatregelen te nemen óf een maatregel te combineren met de aanschaf van een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet. De maatregelen moeten aan een aantal eisen voldoen. U kunt de subsidie altijd met terugwerkende kracht aanvragen, dus zelfs al is de pot leeg voor een bepaald jaar, dan komt u het jaar daarop in aanmerking voor subsidie. Voor meer informatie hierover en het aanvragen van de subsidie kunt u terecht op de website van de RVO

  • Subsidieregeling Elektrische Personenauto's Particulieren (SEPP)

  Deze subsidie is zowel voor nieuwe als voor tweedehands elektrische auto's beschikbaar. Het gaat om vol-elektrische voertuigen (dus niet om hybride varianten). Vanaf 4 januari 2021 kunt u deze subsidie aanvragen voor koop- of leaseovereenkomsten die u na 1 januari 2021 afsluit. U kunt de subsidie pas aanvragen nadat u een koop- of leaseovereenkomst heeft getekend. Het kan dus zijn dat tegen die tijd de subsidiepot leeg is. Lees meer.

  DE SUBSIDIEBEDRAGEN:

  • Gebruikte elektrische personenauto koop of private lease = € 2.000
  • Nieuwe elektrische personenauto koop of private lease = € 4.000

  VOORWAARDEN: 

  • Het voertuig is een 100% elektrische personenauto (niet omgebouwd!) met een actieradius van minimaal 120 kilometer
  • De nieuwprijs is niet lager dan € 12.000 en niet hoger dan € 45.000.
  • BTW teruggave zonnepanelen

  Welliswaar geen subsidieregeling, maar het voordeel is groter dan bij veel 'echte' subsidieregelingen! Als u als particulier zonnepanelen koopt, kunt u de btw van de aanschaf en installatie terugvragen bij de Belastingdienst. Bij een standaardpakket van 10 zonnepanelen (2.700 wattpiek) voor € 4.400 levert dit ongever € 750 op. Om de betaalde belasting terug te kunnen vragen moet u een paar eenvoudige stappen doorlopen. Een handig stappenplan vindt u op de website van Milieu Centraal.

  Disclaimer

  Let op: subsidieregelingen hebben een beperkte looptijd. Zorg daarom dat u er op tijd bij bent! Bovendien zijn alle regelingen gebonden aan bepaalde voorwaarden. Controleer deze eerst, voordat u een beslissing neemt en een aanvraag indient.


   

  Financiering

  De spaarrente is tegenwoordig zo laag dat het vaak beter is om spaargeld te gebruiken voor energiebesparing. Investeren in bijvoorbeeld spouwmuurisolatie levert ongeveer hetzelfde rendement op als een spaarrekening met 10% rente! Wilt of kunt u geen spaargeld inzetten, dan zijn er verschillende andere financieringsmogelijkheden:

  • Energiebespaarlening

  Dit is een landelijke regeling, enkele kenmerken van deze lening:
  • het te lenen bedrag is minimaal € 2.500 en maximaal € 25.000
  • de looptijd is 7, 10 of 15 jaar, de rente circa 2%
  • er is een lijst van 23 maatregelen die gefinancierd kunnen worden (zoals isolatie, zonnepanelen en zelfs thuisbatterijen)
  • maximaal 75% mag aan zonnepanelen besteed worden
  • afhankelijk van het energieverbruik kunnen de kosten van de lening vaak volledig worden betaald uit de opbrengst van de energiebesparing
  • op de website www.energiebespaarlening.nl vindt u meer informatie en kunt u meteen een aanvraag indienen.

  • Woningabonnement (WOAB)

  Bij een woningabonnement worden de kosten van energiebesparende maatregelen voor u betaald, waarna u het terugbetaald met het geld dat u bespaart op uw energiekosten. Er wordt eerst een woningsscan gedaan door een specialist. U bespreekt samen de mogelijkheden en u bepaalt welke en hoeveel maatregelen u wilt nemen. WOAB regelt het isoleren/installeren en ze geven een prestatiegarantie. Het woningabonnement loopt net zo lang als deze garantie. WOAB neemt dus al het werk uit handen en is tijdens de garantieperiode ook verantwoordelijk voor eventueel onderhoud en reparatie. 

  Voorbeeld:

  U laat WOAB de volgende maatregelen nemen in uw woning:

  • vraaggestuurd ventilatiesysteem
  • Spaardouche
  • HR++ beglazing in woonkamer en keuken
  • PV 15 zonnepanelen
  • Spouwisolatie

  U bespaart hiermee € 65 aan energiekosten per maand. Dit bedrag betaalt u als abonnementskosten voor een aantal jaar. Uw maandlasten blijven dus tijdens de looptijd van het abonnement hetzelfde. Na afloop heeft u de investeringskosten afbetaald. U kunt er ook voor kiezen om (een deel van) de kosten vooraf te betalen. 

  Meer informatie

  • Toekomstbestendig Wonen Lening (TWL)

  Heeft u plannen om uw huis duurzamer, klaar voor de toekomst, asbestvrij of kwalitatief beter te maken? De provincie en de gemeente bieden u de mogelijkheid om een aantrekkelijke lening af te sluiten voor het verbeteren van uw huis: de Toekomstbestendig Wonen Lening (TWL). U kunt gebruiken maken van de lening als u:

  1. De woning wilt verduurzamen.

  2. Asbest van het dak wilt verwijderen.

  3. De fundering wilt herstellen.

  4. Inpandig levensloopbestendige maatregelen wilt treffen.

  Er moet sowieso één energiemaatregel worden genomen zoals dak- of vloerisolatie. Voor meer informatie of het aanvragen van de lening kunt u hier terecht. Een lening is mogelijk vanaf € 2.500. Het bedrag wordt verstrekt in de vorm van een bouwdepot. 

  Alle subsidie- en financieringsmogelijkheden

  Kijk hiervoor op www.energiesubsidiewijzer.nl of informeer bij uw hypotheekverstrekker voor de mogelijkheden. Ook wij denken graag met u mee, neemt u gerust contact met ons op.


 

Vereniging van Eigenaren (VvE) & Zakelijk

Woont u in een Vereniging van Eigenaren (VvE)? Dan kunt u ook gebruik maken van deze regelingen: 

 • VvE Energiebesparing eigen huis (SEEH)

De subsidie energiebesparing eigen huis is er voor Verenigingen van Eigenaren. Zij kunnen subsidie krijgen voor energieadvies en procesbegeleiding, Meerjarenonderhoudsplan en isolatiemaatregelen. Meer informatie is te vinden via de website van RVO. 

 • Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)

Vanaf 2016 kunt u subsidie krijgen voor de aanschaf van zonneboilers en warmtepompen. De exacte hoogte van het subsidiebedrag verschilt per apparaat. Voor meer informatie en het aanvragen van de subsidie kunt u terecht op de website van RVO

Nieuws

7 tips voor een duurzamere vakantie

Er zijn weer steeds meer mogelijkheden om verder op vakantie te gaan. Leuk! Maar wat is de klimaatimpact? Door deze tips in overweging te nemen kun je je toekomstige vakantie(s) mogelijk een stukje duurzamer maken.

Kijk verder

Groen tegen hitte (en andere tips voor een koele woning)

De temperatuur is wereldwijd sinds 1900 gemiddeld 0,8oC gestegen. in Nederland is de temperatuur in diezelfde tijd maar liefst 1,7oC graden gestegen. In 2019 was het in ons land voor het eerst dan ook zelfs 40oC.

Kijk verder
Meer Nieuws


Aanmelden nieuwsbrief