•• Met subsidie is energie besparen nóg voordeliger! ••

contact

Subsidies en financiering

Let op: subsidieregelingen hebben een beperkte looptijd. Zorg daarom dat je er op tijd bij bent! Bovendien zijn alle regelingen gebonden aan bepaalde voorwaarden. Controleer deze eerst, voordat je een beslissing neemt en een aanvraag indient.


Particulier

Ben je woningeigenaar? Dan kunt op dit moment gebruik maken van de volgende regelingen:

  • Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)

  Voor woningeigenaren is subsidie voor 5 soorten isolatiemaatregelen: gevelisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, spouwmuurisolatie en hoogrendementsglas. Om voor deze subsidie in aanmerking te komen dien je minimaal 2 van deze maatregelen te nemen óf een maatregel te combineren met de aanschaf van een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet. De maatregelen moeten aan een aantal eisen voldoen. Je kunt de subsidie altijd met terugwerkende kracht aanvragen, dus zelfs al is de pot leeg voor een bepaald jaar, dan kom je het jaar daarop in aanmerking voor subsidie. Voor meer informatie hierover en het aanvragen van de subsidie kun je terecht op de website van de RVO

  • Subsidieregeling Elektrische Personenauto's Particulieren (SEPP)

  Deze subsidie is zowel voor nieuwe als voor tweedehands elektrische auto's beschikbaar. Het gaat om vol-elektrische voertuigen (dus niet om hybride varianten). Vanaf 2021 kun je deze subsidie aanvragen voor koop- of leaseovereenkomsten die je na 1 januari 2021 hebt afgesloten. Je kunt de subsidie pas aanvragen nadat je een koop- of leaseovereenkomst hebt getekend. Het kan dus zijn dat tegen die tijd de subsidiepot leeg is. Lees meer.

  DE SUBSIDIEBEDRAGEN:

  • Gebruikte elektrische personenauto koop of private lease = € 2.000
  • Nieuwe elektrische personenauto koop of private lease = € 4.000

  VOORWAARDEN: 

  • Het voertuig is een 100% elektrische personenauto (niet omgebouwd!) met een actieradius van minimaal 120 kilometer
  • De nieuwprijs is niet lager dan € 12.000 en niet hoger dan € 45.000.
  • BTW-teruggave zonnepanelen

  Welliswaar geen subsidieregeling, maar het voordeel is groter dan bij veel 'echte' subsidieregelingen! Als je als particulier zonnepanelen koopt, kun je de btw van de aanschaf en installatie terugvragen bij de Belastingdienst. Bij een standaardpakket van 10 zonnepanelen (2.700 wattpiek) voor € 4.400 levert dit ongever € 750 op. Om de betaalde belasting terug te kunnen vragen moet je een paar eenvoudige stappen doorlopen. Een handig stappenplan vind je op de website van Milieu Centraal.

  Disclaimer

  Let op: subsidieregelingen hebben een beperkte looptijd. Zorg daarom dat je er op tijd bij bent! Bovendien zijn alle regelingen gebonden aan bepaalde voorwaarden. Controleer deze eerst voordat je een beslissing neemt en een aanvraag indient.


  Financiering

  De spaarrente is tegenwoordig zo laag dat het vaak beter is om spaargeld te gebruiken voor energiebesparing. Investeren in bijvoorbeeld spouwmuurisolatie levert ongeveer hetzelfde rendement op als een spaarrekening met 10% rente! Wil of kun je geen spaargeld inzetten, dan zijn er verschillende andere financieringsmogelijkheden:

  • Energiebespaarlening

  Dit is een landelijke regeling, enkele kenmerken van deze lening:
  • het te lenen bedrag is minimaal € 2.500 en maximaal € 25.000
  • de looptijd is 7, 10 of 15 jaar, de rente circa 2%
  • er is een lijst van 23 maatregelen die gefinancierd kunnen worden (zoals isolatie, zonnepanelen en zelfs thuisbatterijen)
  • maximaal 75% mag aan zonnepanelen besteed worden
  • afhankelijk van het energieverbruik kunnen de kosten van de lening vaak volledig worden betaald uit de opbrengst van de energiebesparing
  • op de website www.energiebespaarlening.nl vind je meer informatie en kun je meteen een aanvraag indienen.

  • Woningabonnement (WOAB)

  Bij een woningabonnement worden de kosten van energiebesparende maatregelen voor je betaald, waarna je het terugbetaald met het geld dat je bespaart op de energiekosten. Er wordt eerst een woningsscan gedaan door een specialist. Je bespreekt samen de mogelijkheden en bepaalt welke en hoeveel maatregelen je wilt nemen. WOAB regelt het isoleren/installeren en ze geven een prestatiegarantie. Het woningabonnement loopt net zo lang als deze garantie. WOAB neemt dus al het werk uit handen en is tijdens de garantieperiode ook verantwoordelijk voor eventueel onderhoud en reparatie. 

  Voorbeeld:

  Je laat WOAB de volgende maatregelen nemen in je woning:

  • Vraaggestuurd ventilatiesysteem
  • Spaardouche
  • HR++ beglazing in woonkamer en keuken
  • PV 15 zonnepanelen
  • Spouwisolatie

  Je bespaart hiermee € 65 aan energiekosten per maand. Dit bedrag betaal je als abonnementskosten voor een aantal jaar. De maandlasten blijven dus tijdens de looptijd van het abonnement hetzelfde. Na afloop heb je de investeringskosten afbetaald. Je kunt er ook voor kiezen om (een deel van) de kosten vooraf te betalen. 

  Meer informatie

  • Toekomstbestendig Wonen Lening (TWL)

  Heb je plannen om je huis duurzamer, klaar voor de toekomst, asbestvrij of kwalitatief beter te maken? De provincie en de gemeente bieden de mogelijkheid om een aantrekkelijke lening af te sluiten voor het verbeteren van je huis: de Toekomstbestendig Wonen Lening (TWL). Je kunt gebruiken maken van de lening als je:

  1. De woning wilt verduurzamen.

  2. Asbest van het dak wilt verwijderen.

  3. De fundering wil herstellen.

  4. Inpandig levensloopbestendige maatregelen wilt treffen.

  Er moet sowieso één energiemaatregel worden genomen zoals dak- of vloerisolatie. Voor meer informatie of het aanvragen van de lening kun je hier terecht. Een lening is mogelijk vanaf € 2.500. Het bedrag wordt verstrekt in de vorm van een bouwdepot. De rente op deze lening bedraagt 1,6%.

  Alle subsidie- en financieringsmogelijkheden

  Kijk hiervoor op www.energiesubsidiewijzer.nl of informeer bij je hypotheekverstrekker voor de mogelijkheden. Ook wij denken graag met je mee: neem gerust contact met ons op.


 

Vereniging van Eigenaren (VvE) & Zakelijk

Verenigingen van Eigenaren (VvE's) kunnen gebruik maken van deze regelingen: 

 • VvE Energiebesparing eigen huis (SEEH)

De Subsidie Energiebesparing Eigen Huis is er voor Verenigingen van Eigenaren. Zij kunnen subsidie krijgen voor energieadvies en procesbegeleiding, Meerjarenonderhoudsplan en isolatiemaatregelen. Meer informatie is te vinden via de website van RVO. 

 • Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)

Je kunt subsidie krijgen voor de aanschaf van zonneboilers en warmtepompen. De exacte hoogte van het subsidiebedrag verschilt per apparaat. Voor meer informatie en het aanvragen van de subsidie kun je terecht op de website van RVO

Nieuws

Duurzame feestdagen: zo doe je dat

De feestdagen zijn naast gezelligheid en samenzijn ook gekenmerkt door consumptie. Het consumeren van veel goederen, vlees en nieuwe kleding heeft echter een grote impact op het milieu. Door echter een aantal slimme keuzes te maken kun je op een leuke en gezellige manier...

Kijk verder

Maatwerkadvies

We gaan naast de mogelijkheid advies te krijgen over verduurzaming van de eigen woning, de mogelijkheid bieden om een energiescan of een maatwerkadvies aan huis aan te vragen. Woningeigenaren krijgen hierdoor een eerste scan van de energiebespaar- en verbeteropties die zo...

Kijk verder
Meer Nieuws


Aanmelden nieuwsbrief