Ben jij al 'weerbaar' tegen klimaatverandering?

Het klimaat verandert. Er zijn steeds vaker tropisch hete dagen, we kampen met droogte en als het regent, regent het harder. Dit kan allemaal vervelende situaties met zich meebrengen. Het riool kan overstromen bij hoosbuien, bomen en struiken kunnen dood gaan door de droogte en extreme hitte kan gevaarlijk zijn voor onze gezondheid. Door het nemen van een aantal simpele maatregelen maak jij jezelf 'weerbaar' tegen klimaatverandering:

Onthard en vergroen

Het beste wat je kunt doen is het vervangen van tuintegels door groen. Meer groen zorgt voor verkoeling op hete dagen. Dit komt omdat stenen warmte opnemen en 's avonds weer afgeven. Dit kan ervoor zorgen dat je slechter slaapt. Bij planten gebeurt dit niet. Door de schaduw en verdamping is de (gevoels)temperatuur in een groene tuin een stuk lager. Ook als je een kleinere tuin hebt kun je flink vergroenen door bijvoorbeeld de gevel of een pergola te laten begroeien. Hierdoor blijft ook de binnentemperatuur aangenaam op hete dagen. Een andere manier om verticaal groen toe te voegen is door te kiezen voor een haag of begroeide schutting. Grenst je woning direct aan de stoep? Dan is een geveltuin misschien iets voor jou.


Beeld: Marleen Michels©

Bomen zijn de ultieme maatregel tegen klimaatverandering. Ze gaan klimaatverandering tegen door CO2 uit de lucht te halen en op te slaan. Daarnaast zorgen ze voor verkoeling op hete dagen. Een grote boom geeft zelfs net zo veel verkoeling als tien airco's! Ook nemen bomen veel water op als het regent en houden dit water vast, wat weer goed is in tijden van droogte. Op een hete dag is de luchttemperatuur rondom een boom tot wel vijf graden lager en de gevoelstemperatuur zelfs tot tien graden lager! Wist je dat de woningwaarde zelfs toeneemt als er bomen in de straat staan?

Leg een groen dak aan

Een groen (sedum)dak kan tot de helft van het regenwater vasthouden. Al dat water hoeft dan niet afgevoerd te worden via het riool. Dat scheelt wateroverlast. Als je een groen dak aanlegt op een leefruimte (bijvoorbeeld op een woon- of slaapkamer), kun je 's zomers ook het voordeel hebben dat de binnentemperatuur onder het groene dak lager blijft. Een groen dak is daarnaast goed voor de biodiversiteit, ziet er mooi uit en zorgt ervoor dat de dakbedekking langer meegaat. De combinatie met zonnepanelen is helemaal fantastisch: door het verkoelende effect van het groen leveren zonnepanelen namelijk meer op. Een groen dak is makkelijk zelf aan te leggen én er is subsidie beschikbaar als je samen met buurtgenoten aan de slag gaat. 

Beeld: Marleen Michels©

Koppel de regenpijp af 

Door de regenpijp af te koppelen hoeft het regenwater dat op het dak valt niet naar het riool afgevoerd te worden. Je kunt het gebruiken in je tuin zodat je ook minder last hebt van droogte. Sla regenwater bijvoorbeeld op in een regenton of laat het direct de tuin instromen naar een wadi of regenwatervijver. Bij gebouwen met een groot dakoppervlak kan ook worden gekozen voor infiltratiekratten. Wil je regenwater gebruiken voor het doorspoelen van het toilet of voor de wasmachine? Dan kun je een regenwatersysteem laten installeren. Dit is een grote ton die onder een gazon of terras wordt ingegraven of een zak voor in de kruipruimte. Het water wordt gefilterd en naar de gewenste plekken gepompd. 

Plaats zonwering

De allerbeste maatregel tegen hitte is zonwering. Met name buitenzonwering. Voorkom zo veel mogelijk zonstraling op gevels en ruiten en houd overdag deuren, ramen en eventueel de gordijnen dicht. Het is wel belangrijk dat je 's avonds als het afkoelt goed ventileert. Zet dan enige tijd ramen tegen elkaar open zodat het door kan waaien. Je kunt ook 's avonds een ventilator op het open raam richten. Zo ontstaat er binnenshuis een onderdruk, waardoor de warme lucht naar buiten wordt geleid. Je kunt ook kiezen voor 'groene zonwering' door aan de zuidkant van de woning een loofboom te planten of pergola te laten begroeien met bladverliezende beplanting. 's Zomers zorgt dit ervoor dat er minder zon op de woning schijnt, en 's winters heb je dan juist wél meer zonnestraling en licht. 

Beeld: Marleen Michels©