Zo verbeter je je energielabel

Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig je huis is. De schaal gaat van A++++ (nul-op-de meter of energieleverend) tot G (zeer hoog energieverbruik). 17% van de woningen in Lingewaard heeft nog geen groen label (C of beter). Deze huizen zijn dus niet energiezuinig. In dit stappenplan zie je in één oogopslag hoe jij je energielabel kan verbeteren en je woning energiezuiniger kan maken.

Voordelen van een beter energielabel:

  • Lagere maandlasten
  • Meer wooncomfort
  • Minder belasting van het milieu
  • Waardestijging van de woning         

Wat is mijn energielabel?

Wil je weten wat je huidige energielabel is? Op energielabel.nl is een schatting gemaakt met gegevens als woningtype, oppervlakte en bouwjaar. Om je definitieve label te krijgen maak je een afspraak met een EnergiePrestatie-adviseur (EP-adviseur). Deze beoordeelt je woning. Afhankelijk van het woningtype kost het opstellen van een label ongeveer € 300,-. Je vindt een overzicht van EP-adviseurs via www.epadviseurs.energieprestatie-adviesplatform.nl. Tegenwoordig staat bij het label ook of de isolatie van de woning voldoet aan de ‘Standaard voor isolatie’. Als dat zo is, is het huis goed genoeg geïsoleerd voor gasloze verwarming.

Let op: Als je je huis gaat verkopen of verhuren is het verplicht om een definitief energielabel te hebben. Anders kan je een boete van € 450,- krijgen.

De kosten verdienen zich terug

De kosten van energiebesparende maatregelen zoals HR++-glas of zonnepanelen verdienen zich vaak terug. Je maandelijkse kosten voor energie zijn namelijk lager én de woning wordt meer waard. Hoeveel de woningwaarde stijgt bij het verbeteren van je energielabel hangt onder andere af van de locatie van je woning, het type en het aantal genomen maatregelen. Gemiddeld ligt de verkoopprijs van vergelijkbare woningen met een beter energielabel zo’n 4% hoger. Met een gemiddelde vraagprijs van € 465.000,- in Lingewaard, leveren woningen met een beter energielabel dus duizenden euro’s meer op dan woningen met een slechter label. De meeste maatregelen verlagen daarnaast dus ook je maandlasten, waardoor ze zichzelf na een aantal jaar terugverdienen. En met de aantrekkelijke subsidies en leningen die er nu zijn, is het nemen van deze maatregelen voor steeds meer mensen mogelijk.

Persoonlijk advies

Wil je weten welke andere duurzame maatregelen in jouw situatie nuttig zijn? Bezoek het loket en vraag een gratis advies-op-maat gesprek aan met een adviseur. Liever eerst telefonisch contact? Plan een terugbelverzoek via gemeente Lingewaard’s klantcontactcentrum (telefoonnummer 026 326 0111).