Buurmannen Bas Aaftink en Lowieke Jeuken uit Bemmel hadden een missie: zonnepanelen plaatsen. Samen zijn ze aan de slag gegaan en uiteindelijk hebben ze zelf 24 zonnepanelen gelegd op hun gezamenlijke garagedak. Ze vertellen in dit interview over hoe zij dat gedaan hebben.
“Ik ben zo’n 3,5 jaar geleden hier in de Cuperstraat komen wonen”, vertelt Bas. “Samen met mijn vrouw en kinderen van 9 en 7 wonen we hier met veel plezier. En in het dagelijks leven ben ik marketingmanager voor de ArtEZ conservatoria in Oost-Nederland.” “Ik ben hier samen met mijn vrouw ongeveer tegelijkertijd met Bas komen wonen”, vult buurman Lowieke aan. “Inmiddels zijn we de trotse ouders van 2 kindjes van 2 en 0 en ik en mijn vrouw zijn beiden psychiatrisch verpleegkundigen in de regio. Met Bas had ik al meteen vanaf het begin goed contact!”
Lowieke Jeuken (links) en Bas Aaftink (rechts)
Bas: “Ik vind zelf dat ik er goed mee bezig ben. Ik vind het niet alleen belangrijk voor de
portemonnee, ook het ‘groene gedeelte’ houdt me bezig. In het dagelijks leven probeer ik dan
ook zo goed mogelijk met energie om te gaan en uiteraard te recyclen. En in huis heb ik het dak
en de vloer geïsoleerd, en denk ik er zelfs aan om een hybride warmtepomp aan te schaffen.”
Dat geldt ook voor Lowieke: “Dit is ons eerste koophuis en dat maakt dat ik veel meer met
duurzaamheid bezig ben dan voorheen. Toen was het allemaal nog wat meer ‘studentikoos’.
Ik sta er dus helemaal voor open. Zo check ik mijn energieverbruik regelmatig en hebben
we natuurlijk een stel zonnepanelen op ons gezamenlijke garagedak gelegd!”
Bas vertelt: “Ik wilde al een hele tijd zonnepanelen, echter was dat geen optie voor mijn buurman met wie ik een twee-onder-een-kap-woning deel omdat het dak eerst gerenoveerd moet worden. Hij is al op leeftijd en dan is het toch een flinke investering. Toen kwam ik aan de praat met Lowieke tijdens een biertje op vrijdagmiddag. Waarom leggen we de zonnepanelen niet op ons gezamenlijke garagedak? Dachten we toen. En zo is het balletje gaan rollen…” Lowieke: “We waren al direct vanaf de start een dreamteam. Bas ging veel meer op de coördinatie zitten, dingen regelen. Terwijl ik juist meer ben van technische aspecten uitzoeken en kennis vergaren. Zo ook over het zélf leggen van de zonnepanelen. We hebben in eerste instantie een aantal bedrijven uitgenodigd die dit voor ons zouden kunnen doen. Maar toen we merkten dat we onderhand beter wisten hoe het zat dan deze bedrijven, hadden we zoiets van: hé, dit kunnen we ook zelf!”
“Jazeker!”, vervolgt Lowieke; “Op een gegeven moment ga je rekenen: wat nou als we investeren in écht kwalitatief goede panelen, maar het wel zelf leggen? Zó moeilijk kan het immers niet zijn. Met een portie gezond verstand kom je al een heel eind. En door het zelf te doen, konden we ook zelf de producten uitzoeken. Zo kwamen we er bijvoorbeeld achter dat een bepaalde omvormer ons veel meer mogelijkheden gaf. Plus: we konden ook meer panelen kwijt! Waar professionele bedrijven een marge van 30 centimeter vanaf de rand aanhouden,
deden wij het met 5 centimeter. Dat scheelt zo 10 panelen!”
“De terugverdientijd is ongeveer 3,5 jaar”, legt Bas uit. “Daarna verdien je er gewoon aan. In ons geval tot wel € 1.100 per jaar met de huidige energieprijs. Dat is serieuze winst. Los daarvan: het is ook een mooie gedachte dat je energie teruggeeft, in plaats van het alleen te verbruiken. We moeten tenslotte zuinig omgaan met onze energiebronnen. Daarom zijn zonnepanelen voor mij dé manier om te investeren en om tegelijkertijd iets duurzaams te doen.”
“Dat is zo”, beaamt Lowieke. “Maar toch wil ik iedereen meegeven: duik er eens in. Je zult zien dat het helemaal niet zo lastig is als het misschien lijkt. Eigenlijk is het één groot lego-bouwpakket met wat stekkertjes. Er is wel één lastig stuk, en dat gaat over de elektra. Dat gedeelte hebben wij dan ook uitbesteed aan een elektricien. Maar voor de rest hebben we de klus dus zelf geklaard. En dat geeft voldoening én: ook nog eens heel goed contact met de buren!”
Denk je er ook over om zonnepanelen samen met de buren te gaan leggen? Je kunt dan een
kijkje komen nemen bij Bas en Lowieke. Neem daarvoor contact op met het Energieloket via
www.energieloketlingewaard.nl. Bas zijn verhaal is bovendien te lezen op www.slimmebuur.nl
Heeft u een koopwoning met een energielabel D of slechter en een WOZ van minder dan € 366.000? Dan kan de gemeente Lingewaard u helpen met het verduurzamen van uw woning. Alle woningen die in aanmerking komen, krijgen binnenkort een brief van de gemeente. I
Kijk verderOok dit jaar organiseert Lingewaard Energie in samenwerking met gemeente Lingewaard de Dag van de Duurzaamheid. Op dinsdagavond 8 oktober is er een inspirerend avondprogramma in de TheaterKerk in Bemmel. Je bent van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn.
Kijk verder