"We willen de wereld leefbaar houden voor de generaties na ons. En dat begint natuurlijk thuis!"
Fred: “Wij zijn Didy en Fred Busscher, beiden gepensioneerd. Ik heb zelf bij TNO in verschillende technische functies gewerkt en Didy werkte onder meer als botanisch analist aan de Wageningen Universiteit. We wonen nu zo'n 32 jaar in Huissen. In de jaren ‘70 lieten wij ons al inspireren door de milieubeweging en clubs als Natuurmonumenten en Greenpeace. We beseften dat we iets moesten doen om de wereld leefbaar te houden voor de generaties na ons. En dat begint natuurlijk thuis.”
“Toen wij in Huissen kwamen wonen had onze woning erg veel achterstallig onderhoud. Na de koop hebben we direct een hr-ketel met vloerverwarming geplaatst en een zonneboiler geïnstalleerd. Het hielp, zeker ook financieel, dat mijn vader installateur was. Daarna is de spouwmuur geïsoleerd en hebben we een zonneboiler laten plaatsen. Daar hebben we nu al meer dan 30 jaar plezier van. Ongeveer 10 jaar geleden schaften we ook 20 zonnepanelen aan. En op dit moment ben ik bezig om zelf een hybride warmtepomp te installeren. Daarvoor bouw ik een speciaal vorstvrij hok in de schuur.”
Fred bij de hybride warmtepomp. Beeld: Marlies Pouwels-Blom
Didy: “Om energie te besparen hebben we op de radiatoren speciale ‘speedcomfort ventilatoren’ geplaatst, die ervoor zorgen dat de ketel tot wel 20% zuiniger werkt. Die zijn echt een uitkomst. We verwarmen trouwens ook niet alle vertrekken, maar alleen de vertrekken waar we veel zijn. Niet alleen met energie gaan we zuinig om, maar ook met water. Daarom vangen we het regenwater via het dak van de paardenstal op in een reservoir onder de grond. Zodra er maar 1 cm regen valt, hebben wij 1.000 liter gratis water. Dat water gebruiken we om het toilet mee door te spoelen. Ons waterverbruik is hierdoor gehalveerd.”
Fred: “Speedcomfort radiatorventilatoren zijn echt een uitkomst. Ze zijn goedkoop in aanschaf en leveren je tot wel 20% besparing op je energielasten.” Didy: “Mijn tip is om spullen gewoon goed te gebruiken. Gooi niet zomaar iets weg. Zo vonden wij laatst nog een gloednieuw elektrisch warmtekussen bij het afvalbrengstation. Zomaar weggegooid. Dat is toch zonde!”
Wil je ook aan de slag met energiebesparing? Bezoek dan gratis het Energieloket!
In de wintermaanden organiseren we warmtewandelingen en individuele warmtescans. Samen met onze expert bekijk je je woning door een warmtebeeldcamera om te zien waar warmte weglekt. Bijvoorbeeld door kieren of onvoldoende isolatie.
Kijk verderIn een goed geïsoleerde woning blijft warmte beter hangen, waardoor het comfortabeler blijft en je minder hoeft te stoken. Ook via de vloer kun je warmte verliezen, waardoor het kan lonen om vloerisolatie aan te (laten) brengen.
Kijk verder