Boudewijn Verstegen

Kun je kort iets over jezelf vertellen?

“Ik ben Boudewijn en ik woon in Gendt. Ik ben gepensioneerd, maar heb nog wel een eigen bedrijf. Ik ben erg actief in Gendt. Zo ben ik naast ambassadeur bij het Energieloket ook lid van een koor, ben ik betrokken bij de lokale visclub en help ik Gendt schoon te houden. Ik voel me betrokken bij anderen en mijn omgeving en doe graag dingen samen.”

Kun je iets vertellen over je ambassadeursrol bij het Energieloket?

“Ik ben ambassadeur sinds 2022. Ik zag een oproep en heb me aangemeld voor de cursus. Ik ben aanwezig bij de inloopmiddagen in ’t Convent in Huissen. Hier sta ik mensen te woord die hun woning willen verduurzamen. Ik vind het vooral belangrijk om goed te luisteren om erachter te komen wat iemand écht wil. Laatst gaf een mevrouw bijvoorbeeld aan dat ze van het gas af wilde, terwijl ze eigenlijk bedoelde dat ze niet meer op gas wilde koken. Buiten advies geven help ik mensen allereerst dus hun vraag te formuleren. Ik geef een stuk voorlichting, maak mensen bewust en indien nodig verwijs ik hen door naar een adviseur.”

“Ook heb ik Woonstichting Gendt geholpen bij het plaatsen van energiedisplays bij mensen. Ik sloot de displays aan op de slimme meter, waardoor bewoners inzicht kregen in hun energieverbruik. Veel mensen schrikken hoeveel energie bepaalde apparaten gebruiken. Als je bijvoorbeeld de waterkoker aanzet, schiet het verbruik omhoog. Zo’n display geeft je dus veel inzicht en kan helpen bij gedragsverandering.”

Wat vind je leuk aan je rol?

“Mensen die willen verduurzamen zien vaak door de bomen het bos niet. Als mensen gas willen besparen, weten ze vaak bijvoorbeeld niet welke stappen ze het beste (als eerste) kunnen nemen. Ik vind het leuk om hen hierbij te helpen en vind het prettig om mijn kennis door te geven. Deze motivatie wordt alleen maar sterker naarmate ik ouder word. Daarnaast ga ik makkelijk met mensen om, dus het persoonlijke contact vind ik ook erg prettig.”

“Daarnaast wil ik graag een positieve bijdrage leveren aan duurzaamheid. Dit is in mijn leven altijd een belangrijk onderwerp geweest. Ik heb Natuurkunde gestudeerd en heb lesgegeven over onder andere het binnenklimaat. Ik ben me dus al lang bewust van het klimaat. Ik vlieg niet en ik ben bezig mijn voetafdruk kleiner te maken, zonder dat het mijn leven te veel beperkt. Ieder heeft zijn eigen keuzes hierin te maken. Een groot deel van je ecologische voetafdruk is ook consumeren. Het kopen van spullen dus. Ik koop zelf bijvoorbeeld kleding via Vinted. Ook voedselverspilling is een groot probleem waar nog veel winst te behalen is. Ik hoop dat steeds meer mensen dat in zien. Ik wil mijn kennis delen waar ik kan voor een beter klimaat. Op moederdag hang ik een vlag uit met de aarde erop uit respect voor moeder aarde. Ook heb ik mijn eigen woning verduurzaamd. Ik heb de ramen vervangen en zelf zonnepanelen op mijn dak gelegd. Dat laatste viel niet mee!”

Waarom zouden mensen naar het loket moeten komen?

“Als je vragen hebt over hoe je je woning verduurzaamd of je energierekening omlaag brengt en niet weet waar je moet beginnen. Vooral het omlaag brengen van de gasrekening is iets dat erg leeft. Net als spouwmuurisolatie. Veel mensen twijfelen of ze dat moeten doen. Kom dan gerust langs en wij helpen je verder. Bezoekers van het loket krijgen ook vaak het besef dat er ook met gedrag veel te winnen is. Bijvoorbeeld door minder vaak en/of korter te douchen. Douchen is al 5% van je energieverbruik!”

Wil je verder nog iets kwijt?

“Ik vind Lingewaard een erg mooie gemeente. We mogen trots zijn dat we zo veel ruimte en vrijheid hebben. Laten we hier met z’n allen zorg voor dragen.”


  • Home
  • Boudewijn Verstegen