“Ik woon sinds ik getrouwd ben, nu ruim 40 jaar, in Bemmel met mijn vrouw. Ik heb drie volwassen kinderen en twee kleinkinderen. Ik heb 47 jaar gewerkt. Vooral bij gemeentes. De laatste 36 jaar werkte ik bij gemeente Overbetuwe op het gebied van financiën. Ik maakte bijvoorbeeld begrotingen en kwartaalrapportages en hield me bezig met financieel beleid en advies. Na mijn pensioen heb ik daar nog twee projecten gedaan. Ik doe nu veel vrijwilligerswerk. Alles wat ik doe, doe ik met vreselijk veel plezier. Ik zit in verschillende besturen en verenigingen. Onder andere in de rol van penningmeester, waar mijn financiële kennis goed van pas komt. Zo ben ik ook penningmeester bij Lingewaard Energie. Daarnaast zing ik in drie koren en ben ik bij één van deze koren secretaris. Ik verveel me geen dag!”
“In mijn tijd in Overbetuwe heb ik een opleiding gevolgd tot energiecoach en heb ik een aantal huisbezoeken afgelegd. Later zag ik een advertentie in Hét GemeenteNieuws en toen ben ik ook in Lingewaard de opleiding gaan volgen. Zodoende ben ik daar begonnen. Ik ben geen techneut, maar ben wel goed in het ‘op consumentniveau’ met mensen te praten. Ik vind het dan ook belangrijk dat iedereen mijn advies begrijpt en men niet wordt afgeschrikt door een ingewikkeld technisch verhaal. Ik help mensen ook bij het invullen van formulieren, het aanvragen van subsidies en dergelijke. Ik vind het heel fijn aan dit werk dat ik mensen kan helpen en dat ik leuk contact heb met collega’s. Wat we doen is mensenwerk en daar krijg ik energie van.”
“Het ambassadeurschap gaat me dan ook prima af. Ik probeer mensen te enthousiasmeren voor duurzaamheid. Ik houd me ook bezig met energiesteun. Daar richt ik me niet alleen op duurzaamheid, maar ook op de sociale behoefte van de mensen. Ik vraag altijd hoe het met iemand gaat en of er problemen zijn. Ook vraag ik of ze hulp krijgen van maatschappelijk werk bijvoorbeeld. Deze energiesteun-huisbezoeken vind ik het leukste om te doen. Ik doe de bezoeken samen met Anton, want dat vinden we gezellig. We vormen we een goed team die mensen graag over de vloer hebben.”
“Anton en ik hebben ook de Dag van de Duurzaamheid georganiseerd. Ik organiseer graag evenementen. Zo heb ik in het verleden ook veel concerten georganiseerd. Ik geef ook altijd graag mijn eigen draai aan een evenement. Het moet geen twee keer hetzelfde zijn. Ik heb maar één doel: als mensen ’s avonds de zaal uit gaan moeten ze een leuke avond hebben gehad. Dat is ook bij de Dag van de Duurzaamheid gelukt.”
“Een paar jaar geleden kwamen vooral de pioniers bij het loket die energieneutraal wilden worden. En toen de energieprijzen zo extreem hoog waren, kregen we daar uiteraard veel vragen over. Momenteel is aardgasvrij worden een ‘hot topic’. Het is belangrijk om hier goed over te adviseren. Veel mensen denken dat het € 40.000,- kost om aardgasvrij te worden. Dat is een fabel wat mij betreft. Vooral bij woningen die niet heel erg oud zijn, kun je zelfs geld besparen door bijvoorbeeld op een warmtepomp over te stappen. Er is dus nog veel winst te behalen bij de beeldvorming van mensen. Je hoeft ook niet direct álles te doen. Isoleer stap voor stap en plan de maatregelen op de goede momenten. Ik ga mijn cv-ketel op dit moment bijvoorbeeld ook nog niet vervangen. Maar als deze over een paar jaar verouderd is zal ik waarschijnlijk ook overgaan op een warmtepomp.”
“Deels. Ik heb nu zo’n tien jaar zonnepanelen. Hierin waren we voorlopers in het dorp. We hebben ook vloerverwarming aangebracht en ik ben nu aan het kijken of ik (extra) vloerisolatie aan ga laten brengen. Naast technische aspecten is ook gedrag belangrijk. Daar zijn we kritisch op.”
“Omdat energie besparen niet alleen goed is voor het milieu, maar vooral ook voor de portemonnee. Ook voor mensen die energiebesparende maatregelen moeilijk kunnen betalen zijn er mogelijkheden. Bijvoorbeeld met rentevrije leningen. Mensen zijn huiverig om een lening af te sluiten, maar de besparing is uiteindelijk altijd groter. Kom gewoon eens langs bij het loket; al is het om ideeën op te doen.”