Huib Fienieg

Wie is Huib Fienieg?

“Mijn vrouw en ik wonen in ‘Klein Rome’ in Bemmel. We wonen op een prachtig hofje en kijken uit over de velden. We zijn mede naar Bemmel gekomen voor de paardenwereld.”

“Ik ben ruim 30 jaar bestuurlijk en als toezichthouder actief geweest in de zorg- en culturele sector. Nu ben ik bij de Nederlandse Vereniging van Toezichthouders in Zorg en Welzijn (NVTZ) aan het helpen structurele aandacht aan duurzaamheid te verankeren in het toezicht. Ik heb daarnaast 25 jaar in loondienst binnen personeelszaken gewerkt. Daarna was ik nog 17 jaar zzp’er. Ik heb later in mijn carrière ook de master Bedrijfskunde aan Nyenrode gedaan. Tot voorkort was ik daarnaast ledenraadslid bij de Rabobank. Hier maakte ik kennis met het thema duurzaamheid. Ik heb toen contact gelegd met het Energieloket, waarna ik en een collega de cursus hebben gevolgd. Verder ben ik lid van NVTZ commissarissen in de zorg. Hier heb ik lang in het bestuur gezeten. Nu ben ik daar ook gevraagd om in de werkgroep duurzaamheid plaats te nemen.”

Kun je iets vertellen over je adviseur- en ambassadeursrol bij het Energieloket?

“Naast de basiscursus heb ik ook de opleiding tot warmtebeeldcameraman gevolgd. Verder ben ik actief tijdens de inloopmiddag. Ik vind het fijn om mensen verder te helpen. Dat geeft me heel veel voldoening. Je ziet mensen met een groot vraagteken op hun hoofd binnenkomen en opgelucht weer vertrekken. Ik doe ook huisbezoeken. Ik ben geen techneut, maar adviseur. Ik probeer mensen zodanig te adviseren dat ze weten welke stappen ze het beste kunnen nemen. Ik help hen op weg. Ik heb ook iemand naar het loket gehaald om meer te leren over de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Zo zorgen we dat we aan de wet- en regelgeving voldoen.”

Heb je tips voor mensen die hun woning willen verduurzamen?

“Ik zeg altijd: begin met iets dat geld oplevert. Zonnepanelen bijvoorbeeld. Daar heb je iedere maand iets aan. Wij hebben zelf ook 24 zonnepanelen thuis en het geeft een kick om te zien hoeveel stroom die opwekken. Je energierekening wordt ook direct lager. Ik kies in mijn advies vaak de pragmatische weg in plaats van de ideële. We hebben helaas last van ‘de politieke waan van de dag’. Zonnepanelen waren erg populair toen er nog geen onzekerheid was over de salderingsregeling. We merken dat mensen nu echter geneigd zijn om niet direct actie te ondernemen. Bij het loket kunnen we hen van hun twijfel afhelpen. De maatregelen die wij adviseren werken allemaal in hun voordeel; mensen worden er financieel beter van. Zo kunnen we mensen vaak geruststellen.”

Wil je verder nog iets kwijt?

“Kom allemaal naar het Energieloket: je wordt er nooit slechter van!”