Kees van der Zijden

Wie is Kees van der Zijden?

“Ik ben gepensioneerd en woon in Bemmel. Ik heb de HTS (Hogere technische school) in Arnhem gedaan. Daarna ben constructeur geweest en maakte ik berekeningen voor gebouwen. Hierna gaf ik les in technische vakken aan de HAN - University of Applied Sciences, ook was ik vicevoorzitter van de examencommissie en heb ik veel bouwkundige en civieltechnische afstudeeropdrachten begeleid. Hobby’s zijn zeilen, puzzelen en klussen.”


Kun je iets vertellen over je adviseur- en ambassadeursrol bij het Energieloket?

“Ik zit bij de inloopmiddagen en doe huisbezoeken. Ik ben de bouwkundige van het team en ben van de praktische oplossingen. Veel – vooral oudere – mensen hebben geen zin in veel gedoe rondom het huis; ze willen oplossingen die weinig rompslomp geven. Dan adviseer ik bijvoorbeeld voorzetramen in plaats van het vervangen van het gehele glas met de puien. Als mensen zelf iets kunnen doen of door vrienden/familie uit kunnen laten voeren dan stimuleer ik dit om de drempel zo laag mogelijk te maken.”

“Ik heb ook Fort Pannerden geadviseerd over de aanpak om het energieverbruik te reduceren. Zo zijn de grenzen bepaald tussen de warme en koude zones en ik heb een model gemaakt om te bepalen wat de kosten en opbrengsten zijn van de aanpak.”

“Er is ook een warmtestroomberekening gemaakt die de bezoekers van het loket kunnen invullen voor hun eigen huis. Ik help ze dan met deze Excel-berekening als er voorwerk gedaan is door de bewoner en dan kun je bijvoorbeeld beter zien wat bepaalde maatregelen opleveren (zoals het vervangen van glas of het isoleren van de vloer of het dak). Die uitkomsten stimuleren mensen om aan de slag te gaan. Zo hebben we nu een stuk of tien woningtypes in kaart gebracht. Ik heb ook mijn buren laten weten wat het hen op zou leveren als ze dezelfde duurzame maatregelen nemen als ik nam. Op deze manier probeer ik mensen verder te helpen.”

Wat drijft je om energieadviseur en ambassadeur te zijn?

“Het op weg helpen van anderen vind ik fijn. De eerste bewustwording is hierin vaak belangrijk. Bijvoorbeeld door inzicht in de jaarrekening te geven. Ook het laten zien waar de woning warmte lekt tijdens een warmtecamerawandeling inspireert deelnemers vaak om aan de slag te gaan. Vooral als buren dat ook doen. Het aanzetten tot het nemen van die eerste stap zie ik als een leuke uitdaging. Cor Princen en ik hebben ook eens een huisbezoek in Doornenburg gehad. De woningeigenaar had alle jaarrekeningen bewaard. Het elektriciteitsverbruik was erg hoog. Hij bleek drie halflege oude diepvriezen in de schuur te hebben staan. Door hem hierop te wijzen kon hij flink besparen.”

Wat zijn veelgestelde vragen bij het loket?

“Dat is heel divers. Je ziet nu steeds vaker reclames over warmtepompen, dus mensen denken dan dat ze zo snel mogelijk zo’n apparaat aan moeten schaffen. Het is echter belangrijk dat je eerst isoleert als dat nog niet gedaan is. Daarna kun je zonnepanelen in combinatie met een airco of warmtepomp gaan overwegen.”

Wat heb je zelf zoal in je woning gedaan qua verduurzaming?

“Ik heb net nieuwe zonnepanelen en een airco die ook als verwarming kan dienen besteld. In de kruipruimte heb ik zelf de vloer geïsoleerd. Er is ook vloerverwarming aangelegd. De garage, de woonkamer en het dak heb ik ook zelf geïsoleerd. Dit zijn maatregelen die andere mensen ook kunnen nemen. Hier heb ik tekeningen voor gemaakt om anderen te helpen. Je kunt het ook laten doen, maar dan ben je wel een stuk duurder uit.”

Waarom zouden mensen naar het loket moeten komen?

“Om meer inzicht te krijgen over wat er mogelijk is. Zowel qua het omlaag brengen van het verbruik als het effect hiervan op de energierekening. We helpen mensen over de drempel omdat ze vaak door de bomen het bos niet meer zien. Sommige woningen in Lingewaard zijn haast niet warm te krijgen en misschien kunnen wij meedenken om de oorzaak te achterhalen”.






  • Home
  • Kees van der Zijden