5 manieren om je ecologische voetafdruk te vekleinen

De ecologische voetafdruk van de gemiddelde Nederlander is 11 ton CO2 (en equivalenten) per jaar. Dit is net zoveel CO2-uitstoot als vrijkomt bij 6x met een middelgrote benzineauto van Huissen naar Bejing rijden en is bijna 3x zo hoog als het wereldwijde gemiddelde! Deze 5 tips helpen je je ecologische voetafdruk te verkleinen:

1 Reis groen!

Jouw CO2-footprint wordt een stuk lager als je elektrisch rijdt in plaats van als je op benzine of diesel rijdt. Al helemaal als je de auto oplaadt met – zelf opgewekte - groene stroom. De CO2-uitstoot per reizigerskilometer ligt bij elektrisch rijden zelfs lager dan bij reizen met de bus! In steeds meer plaatsen zijn ook elektrische deelauto’s beschikbaar. Als je minder dan 20.000 km per jaar rijdt is gebruik maken van een deelauto vaak een interessant en voordelig alternatief (autodelers zijn vaak zo’n 40% goedkoper uit dan autobezitters). Ook als het soms goed uitkomt om beschikking te hebben over een tweede auto is gebruikmaken van deelmobiliteit een optie. Er hoeven minder auto’s geproduceerd te worden als meer mensen zouden autodelen, wat natuurlijk een positieve milieu-impact heeft! Daarnaast rijden autodelers tot 20% minder omdat ze vaker voor alternatieve, duurzamere vervoersmiddelen kiezen.

Voor afstanden tot 15 kilometer is het vaak natuurlijk ook een optie om met de (elektrische) fiets te gaan. De milieu-impact van treinreizen is daarnaast ook erg laag. Wist je dat NS de eerste treinvervoerder ter wereld was die volledig op groene stroom rijdt?

2 Reduce, reuse, recycle

Vrijwel iedereen doet wel op de een of andere manier aan afvalscheiding. Het beste afval is echter geen afval dus voorkom zo veel mogelijk (rest)afval door producten verpakkingsvrij te kopen. Neem bijvoorbeeld een eigen tas mee naar de winkel, koop verse producten in plaats van voorverpakt en zorg dat je altijd een voorraad gemakkelijk te bereiden eten in huis hebt om takeaways en impulsbestellingen te voorkomen. Koop daarnaast houdbare producten in bulk en blijf weg van uitdeelverpakkingen. Reuse door geen wegwerpproducten zoals rietjes en plastic bekertjes of bestek te gebruiken. Als je na verminderen en hergebruiken nog met afval zit; scheid het dan!

Met 'zero waste' voorkom je afval door bijvoorbeeld je eigen schoonmaakmiddel te maken of composteerbare producten te kiezen
Met 'zero waste' alternatieven voorkom je afval door bijvoorbeeld je eigen schoonmaakmiddel te maken of door composteerbare producten te kiezen.

3 Ga voor vega(n)

Er is ook veel klimaatwinst te behalen met onze eetkeuzes. De vee-industrie (vlees & zuivel) is namelijk verantwoordelijk voor 14,5% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Dat is meer dan alle transport bij elkaar! Vee heeft veel voedsel en ruimte nodig én de uitstoot van methaan door mest en verteringsgassen is enorm. Deze factoren zorgen ervoor dat bijvoorbeeld bij de productie van een kilo steak 34 kg CO2 vrijkomt. Voor het produceren van een kilo peulvruchten is dat maar 1 kg CO2. En het is natuurlijk een stuk diervriendelijker om geen dierlijke producten te eten. Tóch vlees eten? Qua klimaatimpact kun je dan beter voor kip kiezen dan voor rund. De milieu-impact van kip is overigens ook lager dan die van kaas, dus vegetarisch is niet per definitie milieubewuster dan vlees. Kippen scoren echter weer bijzonder hoog als het gaat om dierenleed in de vee-industrie, dus ook wat dat betreft is vega(n) the way to go.

4 Koop tweedehands

Spullen zoals huishoudelijke apparaten en kleding zijn verantwoordelijk voor het grootste deel van de klimaatimpact van de gemiddelde Nederlander. De impact van spullen wordt vaak erg onderschat. Door minder en tweedehands te kopen kunnen we dus drastisch onze ecologische voetafdruk verlagen. Het duurzaamste is natuurlijk niet kopen. Koop geen kleding of spullen als je ze niet nodig hebt. Als je iets ziet dat je wilt hebben kun je de aankoop – bijvoorbeeld 24 uur of 2 weken – uitstellen. Als je het na die tijd nog steeds wilt hebben, koop je het. Meestal ebt de aah-dat-wil-ik-hebben-rush vrij snel weg, waardoor we op deze manier impulsaankopen kunnen voorkomen. Je kunt ook een ware No Spend Challenge doen. Koop bijvoorbeeld in januari of in heel 2022 niets dat je niet absoluut nodig hebt. Ook goed voor de portemonnee!

De meeste spullen die we wél nodig hebben of willen hebben zijn meestal tweedehands verkrijgbaar. Vooral het aanbod in tweedehands kleding is tegenwoordig enorm. Veel tweedehands kleding die in kledingcontainers wordt aangeboden belandt alsnog op de vuilnisbelt omdat het aanbod zo immens groot is. Wees dus zuinig met je kleding, koop niets dat je niet gaat dragen en bedenk hoe je je kleding het beste een tweede leven kunt geven. Je kunt bijvoorbeeld ook aan ketting kledingruil doen met vrienden of kleding huren bij een kledingbibliotheek. Ook is het tweedehands aanbod van spullen als speelgoed, meubels, keukengerei et cetera erg ruim. Koop liever geen verouderde huishoudelijke apparaten tweedehands omdat de milieu-impact van het energieverbruik vaak groter is dan de milieuwinst. Voor telefoons en laptops kun je het beste kiezen voor refurbished of kies voor de modulaire Fairphone.

In kringloopwinkels en op vlooienmarkten vind je voor leuke bedragen unieke objecten die ook nog eens een veel kleinere milieu-impact hebben!

5 Stap over naar een groene energieleverancier

Elk jaar wordt er een groene stroom ranglijst gepubliceerd. Grote aanbieders als Essent en Vattenfall (NUON) scoren onder de 5! Gelukkig vallen er ook steeds meer tienen. Onder andere Pure Energie, Vrijopnaam en Energie VanOns scoren hoog. In de ranking houden ze ook rekening met sjoemelstroom. Hoe groen scoort jouw energieleverancier? Je kunt natuurlijk ook je eigen duurzame energie opwekken door zonnepanelen te plaatsen. Via zonatlas.nl kun je door je postcode en huisnummer in te vullen een advies krijgen voor het voor jou optimale aantal panelen.

 

Naar het overzicht





  • Home
  • Nieuws
  • 5 manieren om je ecologische voetafdruk te vekleinen