6 duurzame apps

Tegenwoordig is bijna overal een app voor: daten, stappen tellen, eten bestellen, talen leren en ga zo maar door. Apps zijn vaak handige tools om het leven comfortabeler te maken of meer inzicht te krijgen in bepaald gedrag. Zo zijn er ook een aantal 'groene apps' die je ondersteunen in het verduurzamen van je leven. Wij hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet: 

Energieverbruiks-app van energieleveranciers

Verschillende energieleveranciers hebben apps ontwikkeld om je inzicht te geven in je energieverbruik. Zo zijn er bijvoorbeeld de Toon-app van Eneco, de Essent Thuis-app en de OXXIO-app. De OXXIO-app is overigens ook te gebruiken als je hier geen klant bent. Deze apps hebben functies als: het inzicht geven in je energieverbruik, het vergelijken van verschillende periodes en huishoudens, het geven van bespaartips en het inzichtelijk maken van de opbrengt van zonnepanelen. 

Mijn Klimaatakkoord

Via deze online tool kun je je CO2-voetafdruk berekenen door enkele vragen over je gedrag in te vullen. Vervolgens kun je 'challenges' doen om je voetafdruk te verlagen. De 8.500 deelnemers hebben tot nu toe al voor een besparing van meer dan 8,5 miljoen ton CO2! 

Blablacar

Als je ergens (op een duurzame manier) naartoe wilt reizen kun je via de blablacar-app en op de website personen vinden die ook die kant op rijden. Door mee te rijden stoot je minder CO2 uit en het kan ook nog eens heel gezellig zijn (tijdens de coronacrisis is ritdelen natuurlijk minder wenselijk). Blablacar biedt nu ook de Blablabus optie. Hiermee kunt je je goedkoop door Europa verplaatsen (en natuurlijk duurzamer dan per auto).

Too Good To Go

Met de Too Good To Go app kun je voor een gereduceerd tarief producten bij supermarkten en horecaondernemers ophalen die die dag niet verkocht zijn. De producten zijn nog niet over de houdbaarheidsdatum, maar kunnen ook niet meer worden aangeboden. Deelnemers zijn onder andere Ekoplaza, PLUS en verschillende bakkers. De app heeft al meer dan 2 miljoen tevreden gebruikers en er zijn al bijna 60 miljoen maaltijden mee 'gered'.

Afvalscheidingswijzer

Via de afvalscheidingswijzer app en tool van Milieu Centraal kun je opzoeken bij welk type afval iets hoort. Daarnaast staan er ook handige overzichten per afvalstroom.

EerlijkWinkelen

Via de EerlijkWinkelen app vind je winkels en horecazaken met biologische, tweedehands of fair trade producten. Elk type winkel is vertegenwoordigd: kledingwinkels, meubelzaken, speelgoedwinkels, koffietentjes; noem maar op! Je kunt ook suggesties doen voor het toevoegen van duurzame winkels.

 

Naar het overzicht