•• ••

contact

6 duurzame apps

Tegenwoordig is bijna overal een app voor: daten, stappen tellen, eten bestellen, talen leren en ga zo maar door. Apps zijn vaak handige tools om het leven comfortabeler te maken of meer inzicht te krijgen in bepaald gedrag. Zo zijn er ook een aantal 'groene apps' die u ondersteunen in het verduurzamen van uw leven. Wij hebben er een aantal voor u op een rijtje gezet: 

Energieverbruiks-app van energieleveranciers

Verschillende energieleveranciers hebben apps ontwikkeld om u inzicht te geven in uw energieverbruik. Zo zijn er bijvoorbeeld de Toon-app van Eneco, de Essent Thuis-app en de OXXIO-app. De OXXIO-app is overigens ook te gebruiken als u hier geen klant bent. Deze apps hebben functies als: het inzicht geven in uw energieverbruik, het vergelijken van verschillende periodes en huishoudens, het geven van bespaartips en het inzichtelijk maken van de opbrengt van zonnepanelen. U kunt zich ook aanmelden voor 'Grip op uw energiegebruik'. Hier kunt u zich aanmelden voor een dashboard waar u ook dit soort gegevens kunt inzien. Deze actie van 'Lingewaard doet wat' maakt het voor inwoners van Lingewaard mogelijk om het eerst jaar gratis van dit dashboard gebruik te maken. Daarna kost het gebruik van het dashboard € 25,- per jaar. U moet een slimme meter hebben om mee te doen.

Mijn Klimaatakkoord

Via deze online tool kunt u uw CO2-voetafdruk berekenen door enkele vragen over uw gedrag in te vullen. Vervolgens kunt u 'challenges' doen om uw voetafdruk te verlagen. De 8.500 deelnemers hebben tot nu toe al voor een besparing van meer dan 8,5 miljoen ton CO2! 

Blablacar

Als u ergens (op een duurzame manier) naartoe wilt reizen kunt u via de blablacar-app en op de website personen vinden die ook die kant op rijden. Door mee te rijden stoot u minder CO2 uit en het kan ook nog eens heel gezellig zijn (tijdens dez coronacrisis is ritdelen natuurlijk niet wenselijk). Blablacar biedt nu ook de Blablabus optie. Hiermee kunt  u zich goedkoop door Europa verplaatsen (en natuurlijk duurzamer dan per auto).

Too Good To Go

Met de Too Good To Go app kunt u voor een gereduceerd tarief producten bij supermarkten en horecaondernemers ophalen die die dag niet verkocht zijn. De producten zijn nog niet over de houdbaarheidsdatum, maar kunnen ook niet meer worden aangeboden. Deelnemers zijn onder andere Ekoplaza, PLUS en verschillende bakkers. De app heeft al meer dan 2 miljoen tevreden gebruikers en er zijn al bijna 60 miljoen maaltijden mee 'gered'.

Afvalscheidingswijzer

Via de afvalscheidingswijzer app en tool van Milieu Centraal kunt u opzoeken bij welk type afval iets hoort. Daarnaast staan er ook handige overzichten per afvalstroom.

EerlijkWinkelen

Via de EerlijkWinkelen app vindt u winkels en horecazaken met biologische, tweedehands of fair trade producten. Elk type winkel is vertegenwoordigd: kledingwinkels, meubelzaken, speelgoedwinkels, koffietentjes; noem maar op! U kunt ook suggesties doen voor het toevoegen van duurzame winkels.

 

Naar het overzicht