•• ••

contact

7 energiebespaartips

Energie besparen kun je zo makkelijk of moeilijk maken als je zelf wil. Sommige maatregelen kosten tijd en geld (zoals het laten na-isoleren van de spouwmuur), terwijl andere maatregelen een kwestie zijn van een eenmalige aanpassing of simpele gedragsverandering. Maar veel duurdere maatregelen leveren op de langere termijn wél weer meer (klimaat)winst op... We geven je daarom meerdere tips met allemaal een andere makkelijkheidsgraad, budget en impact. Voor ieder wat wils!

Radiatorfolie is een goedkope, gemakkelijke en effectieve maatregel die je kunt nemen om energie te besparen. Voor ongeveer € 10,- kun je radiatorfolie kopen bij de bouwmarkt. Het is gemakkelijk te plaatsen en je hebt direct resultaat.

Wasdrogers horen tot de grootste energieslurpers in huis. Ze verbruiken gemiddeld zo'n 290kWh aan stroom per jaar. Dit komt neer op ongeveer € 184,- met de huidige stroomprijzen!* Hang de was dus liever op. Dit is ook nog eens beter voor de kleding. Zorg wel voor goede ventilatie als je de was binnenshuis ophangt.

Met een energieverbruiksmanager krijg je inzicht in je energieverbruik. Hierdoor wordt het makkelijk om energie te besparen. Doe bijvoorbeeld mee met onze gratis actie Grip op je Rekening of kijk op www.energieverbruiksmanagers.nl voor een overzicht van energieverbruiksmanagers. 

Omdat je bespaart op je energierekening, kun je spouwmuurisolatie al in 3 jaar terugverdienen. De besparing is hiermee vergelijkbaar met 11% rente op een spaarrekening! Naast deze besparing wordt de woning ook comfortabeler. Woningen die na 1975 zijn gebouwd hebben spouwmuurisolatie, maar zelfs dan kan het nuttig zijn om na te isoleren. Vraag een (lokale) deskundige om advies. Wist je dat er ook subsie beschikbaar is?

Was textiel dat niet heel vies is op 30 graden, gebruik het ecoprogramma en gebruik niet te veel wasmiddel. Door deze kleine maatregelen bespaar je gemiddeld 50kg CO2 per jaar. Is de wasmachine ouder dan 12 jaar en gaat hij kapot? Dan is het beter voor het milieu om een nieuwe A+++-variant te kopen. Anders kan je hem beter laten repareren. 

Het waterzijdig inregelen van de cv-installatie bespaart 10% tot 25% op je gasverbruik. De ketel en de radiatoren worden optimaal afgesteld, waardoor de temperatuur in huis gelijkmatiger blijft. Waterzijdig inregelen kun je het beste laten doen door een professional. 

Elektrische apparaten verbruiken ook stroom als ze op stand-by staan. Apparaten helemaal uitzetten voorkomt zo’n 130kg CO2-uitstoot per jaar. Deze besparing is vergelijkbaar met 2 dagen per week geen vlees of vis eten. Vooral computers en TV’s besparen veel energie als je ze helemaal uit zet.

*Dit bedrag is inclusief btw, energiebelasting en ODE. 

Naar het overzicht