7 simpele bespaartips waar je niet snel aan denkt

Er zijn veel maatregelen die in korte tijd energie besparen. Deze verdienen zich binnen een jaar terug of kosten zelfs niets. Het gaat vooral om kleine acties, die te maken hebben met gedrag in huis. Een bekend voorbeeld is warmetruiendag. Op die dag trekken we massaal een warme trui aan om de verwarming één graad lager te zetten. Hieronder staan zeven andere tips waarbij je direct energie bespaart!

 

1. Zet apparaten die warmte afgeven ver van de thermostaat af

Apparaten die warmte afgeven - zoals koelkasten, ovens, tv-schermen, modems en computers - zorgen voor foute metingen bij thermostaten. Omdat de verwarming dan koud aanvoelt, zetten veel mensen de thermostaat hoger. Het energieverbruik neemt dan onnodig toe. Zet warmte afgevende apparaten daarom altijd ver van de thermostaat af.

 

2. Gebruik geen losse verwarming

Zet geen (extra) verwarmer aan wanneer je gebruik maakt van een cv-installatie. Hierdoor kan de cv-installatie mogelijk ontregeld worden. De thermostaat kan dan de temperatuur in de ruimte namelijk minder goed meten, wat leidt tot warmteverlies. Elektrische verwarmers verbruiken meestal ook veel energie, dus gebruik deze liever niet.

 

Toch bijverwarmen?

Als je een bepaalde ruimte toch extra wilt verwarmen, dan kunnen infraroodpanelen een oplossing zijn als aanvullende verwarmingsbron. Ze verwarmen niet de hele ruimte, maar direct de persoon. Deze stralingswarmte reikt tot ongeveer drie meter. Daardoor zijn infraroodpanelen geschikt voor kleine ruimtes die niet continu verwarmd hoeven te worden. Denk aan een werkkamer of badkamer. Infraroodpanelen werken op elektriciteit. Als de panelen als bijverwarming worden gebruikt, dan is dit volgens Milieu Centraal in veel gevallen duurzamer en goedkoper dan de hele ruimte verwarmen met de cv-ketel.

Al helemaal als je zonnepanelen hebt!

3. Voorkom sluipverbruik van apparaten

Computers, printers en andere elektronica verbruiken veel energie. Dit heeft ook te maken met sluipverbruik: het gebruik van elektriciteit door apparaten die nog op stand-by of uit staan. Vooral computers en printers hebben een hoog sluipverbruik. Voorkom dit door de stekkers uit het stopcontact te halen als je de apparaten niet gebruikt. Of gebruik een stekkerdoos met een schakelaar om meerdere apparaten met één druk op de knop aan of uit te zetten.

 

4. Gebruik de ecostand

Ook kan je gebruik maken van de ecostand van je wasmachine, vaatwasser of airco. Gewone wasprogramma's op 40°C en 60°C, zonder ecostand, verbruiken 25% méér energie. Dit blijkt uit onderzoek van Milieu Centraal. Het energielabel van veel elektrische apparaten is gebaseerd op het verbruik met de ecostand. Kies dan ook het beste energielabel als je een nieuw apparaat koopt.

 

5. Gebruik apparaten efficiënt

Zet een vaatwasser alleen aan bij een volle lading. Zet de vaatwasser echter niet té vol omdat de vaat anders niet schoon wordt. Een wasmachine is verantwoordelijk voor gemiddeld 5% van het elektriciteitsverbruik van een huishouden. Koop een machine met een trommelgrootte die past bij de hoeveelheid kleding die je te wassen hebt en zorg ervoor dat de trommel elke wasbeurt vol zit. Ook hier geldt: prop de machine niet té vol want anders wordt de was niet schoon.

Extra tip: Heb je zonnepanelen? Zet de vaatwasser en wasmachine dan overdag aan wanneer het ‘t zonnigste is!

 

6. Maak regelmatig filters schoon

Een vervuilde filter van bijvoorbeeld een stofzuiger of een airco zorgt vaak voor meer weerstand. Hierdoor werken deze machines niet optimaal en wordt er onnodig veel energie verbruikt. Reinig daarom regelmatig het filter.

 

7. Gebruik zonwering in plaats van een airco

Airco’s gebruiken veel energie. Door buitenzonwering zoals luifels of zonneschermen te plaatsen hoeft de airco niet of minder te koelen. Dat bespaart gemiddeld 19% energie! Ook kun je bladverliezende leibomen aan de zuidkant van je woning planten. Die geven ’s zomers verkoeling. Omdat ze in de winter hun bladeren verliezen schijnt dan de zon wél op de gevel.

Naar het overzicht

  • Home
  • Nieuws
  • 7 simpele bespaartips waar je niet snel aan denkt