•• ••

contact

7 tips voor een duurzamere vakantie

Er zijn weer steeds meer mogelijkheden om verder op vakantie te gaan. Leuk! Maar wat is de klimaatimpact? Door deze tips in overweging te nemen kun je je toekomstige vakantie(s) mogelijk een stukje duurzamer maken. We hebben zowel makkelijkere tips met een kleinere impact als tips voor de echte die hards voor je op een rijtje gezet want eerlijk is eerlijk: het blijft een moeilijke afweging tussen plezier & avontuur en het beperken van je ecologische voetafdruk.

Tip 1. Ga kamperen!

Kamperen is een relatief duurzame manier van vakantie vieren. Vooral als je niet te ver weg gaat en zo veel mogelijk mensen in één auto of camper meeneemt. De vakantie met de grootste klimaatimpact is een cruise. Een cruise van 4 personen naar het Caribisch gebied is verantwoordelijk voor 25x meer uitstoot dan wanneer deze zelfde 4 personen zouden gaan kamperen in Frankrijk (18.900 kg CO2 versus 750 kg CO2). Dus haal de Yahtzee en de plastic bekers maar van zolder want kamperen is the way to go.  

Tip 2. Voorkom onnodig energieverbruik terwijl je weg bent

Zet thuis elektrische apparaten zoals de koelkast, vriezer en apparaten met sluipverbruik uit. Je zult zien dat dit veel scheelt in je energieverbruik. Ondanks dat het in de meeste gevallen duurzamer zal zijn om thuis te blijven, helpt dit toch om je uitstoot enigszins te beperken. 

Tip 3. Stop met vliegen

Eerlijk is eerlijk; deze is voor veel mensen moeilijk en een stap te ver. Vliegen is echter wel bijzonder schadelijk voor het milieu en als je niet oplet het grootste deel van je ecologische voetafdruk. Om een retourtje Bali te compenseren moet je bijvoorbeeld 8 jaar vegetarisch eten (ten opzichte van een dieet met vlees). Er zijn verschillende manieren om vluchten te compenseren zoals het kopen van een Green Seat of het planten van bomen via Trees for all. Echter is de schade dan al wel geleden en duurt het decennia voordat geplante bomen de CO2 afvangen die met je vlucht zijn uitgestoten. Ga je tóch vliegen, dan is compenseren natuurlijk desalniettemin beter dan niet compenseren. 

Tip 4. Leef duurzaam op je bestemming

Leef ook op je bestemming duurzamer door vegetarisch te eten, een elektrisch voertuig te huren in plaats van een vervuilende scooter of terreinwagen, niet te lang te douchen enzovoort. In veel landen zijn bronnen als schoon drinkwater extra schaars, dus houd hier rekening mee. Je kunt ook kleine dingen doen als je hotelhanddoek vaker gebruiken. Je kunt natuurlijk ook meehelpen bij natuurconservatie projecten zoals beach cleanups en dergelijke.

Waar mensen vaak niet aan denken is dat elke kilo extra die een vliegtuig mee moet nemen weer extra brandstof kost. Deze extra brandstof is ook weer zwaarder, waardoor er (je raadt het al) weer extra brandstof nodig is. Neem alleen mee wat je nodig hebt als je gaat vliegen om dit te beperken. Je kunt bij vliegmaatschappijen overigens ook doorgeven dat je vegetarisch of veganistisch wilt eten. Ondanks dat dit niet hét verschil zal maken, zullen maatschappijen in de toekomst mogelijk meer plantaardige alternatieven in hun assortiment aan gaan bieden als hier meer vraag naar komt.  

Tip 5. Huur een caravan op de bestemming

Als je een caravan meeneemt gebruik je 60% meer brandstof. Door een (sta)caravan op je bestemming te huren scheelt dit dus enorm. Behalve als je dan gaat vliegen naar je bestemming natuurlijk. Het scheelt natuurlijk ook de aanschaf van een caravan (dus veel grondstoffen) en je hoeft hem niet te stallen en te onderhouden. 

Tip 6. Ga langer, maar minder vaak

Vooral als je vliegt is dit een goede tip. Een groot deel van de klimaatimpact van vakantie zit hem nou eenmaal in het vervoer van en naar de bestemming. Door dit te beperken, maar langer te gaan geniet je dus net zo veel van je vakantiedagen ondanks dat je ecologische voetafdruk relatief klein blijft. 

Tip 7. Verken Nederland

Het ligt nogal voor de hand, maar hij kon toch ook niet ontbreken in het lijstje: verken ons eigen prachtige land! Vanwege de coronacrisis hebben veel mensen Nederland als vakantiebestemming herondekt. Zelfs onze eigen provincie is natuurlijk al prachtig met haar bossen en glooiende landschap. Wil je helemáál duurzaam op vakantie? Ga dan met de trein naar een natuurhuisje of ander ecoverblijf. Kijk bijvoorbeeld eens op natuurhuisje.nl of nivon.nl. Ga fietsen in Drenthe, verken de Waddeneilanden, proef wijn in Limburg of ga lekker naar zee. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Naar het overzicht