Na 15 jaar wonen in Rijkerswoerd stonden Mariska en Ramon Stoffelen begin 2018 voor de keus; gaan we verbouwen of verhuizen? De keus bleek snel gemaakt… Er paste namelijk ‘maar’ negen zonnepanelen op het dak van hun oude woning. Onvoldoende, besloten ze. Hun oog viel op een woning aan de Landpaal in de Zilverkamp in Huissen. Ramon vertelt:
Waren het aantal zonnepanelen doorslaggevend bij het zoeken naar een woning?
"Dat klopt! Ik werk bij een bedrijf dat energiebesparende maatregelen installeert in huizen en bedrijfspanden. Je ziet dan zo veel mogelijkheden voorbijkomen om duurzamer te wonen. Dat wilde wij zelf ook graag. De mogelijkheden in onze oude huis waren beperkt, dus zijn we op zoek gegaan naar een nieuw huis met meer mogelijkheden om van het gas af te kunnen. Dan is het wel zo prettig als je je eigen stroom kunt opwekken en zoveel mogelijk zelfvoorzienend kunt zijn. Dus de ligging ten opzichte van de zon en het aantal zonnepanelen dat op het dak kon waren een van de belangrijkste overwegingen bij de aankoop van ons nieuwe huis."
Jullie kregen in april de sleutel, hoe zijn jullie begonnen met de duurzame verbouwing?
"Het eerste dat we hebben gedaan is de cv-ketel verwijderd. Opgeruimd staat netjes, die hebben we niet meer nodig! Vervolgens hebben we de spouwmuurisolatie laten onderzoeken door een gespecialiseerd bedrijf. Dat bleek prima in orde. Ook de vloer was al geïsoleerd en de ramen bevatten HR++-glas. Daar hoefde dus niets aan te gebeuren."
"Met de rest kon ik zelf aan de slag: ik wilde het hele dak aan de voorkant gebruiken voor 20 zonnepanelen, dat ligt namelijk heel gunstig op het zuidwesten. Daarom heb ik de dakramen die aan de voorkant zaten naar de achterkant verplaatst. Toen ik daar toch mee bezig was heb ik meteen het dak aan de binnenkant extra goed geïsoleerd. De eerste belangrijke stappen waren gezet: overal goede isolatie en het dak vol met zonnepanelen."
Maar toen hadden jullie geen cv-ketel meer! Hoe zorgen jullie voor verwarming en warm water?
"Op zolder heb ik een warmtepomp geïnstalleerd met een buffervat van 250 liter. Die gebruiken we voor warm water in de keuken en op de badkamer. We kregen € 1.250,- subsidie op deze warmtepomp, dus dat was mooi meegenomen. We hebben in de woonkamer, slaapkamers en badkamer infraroodpanelen geplaatst. Die zorgen voor de verwarming. Later hebben we een nieuwe keuken geplaatst, uiteraard zonder gasfornuis maar met inductiekookplaat. O ja, en natuurlijk hebben we overal ledverlichting."
Hoe bevalt het resultaat?
"Het bevalt heel erg goed! De verhuizing van Rijkerswoerd naar Huissen was natuurlijk best spannend, maar we voelen ons echt thuis. We zijn heel blij met de keuzes die we hebben gemaakt en trots op het aardgasvrije resultaat. Of we helemaal zelfvoorzienend zijn moeten we nog even afwachten. Dat hangt af van het precieze elektriciteitsverbruik en opbrengst van de zonnepanelen. Dat weten we pas over een paar maanden."
Hebben jullie nog tips voor andere mensen die aardgasvrij willen wonen?
"Ga er gewoon mee aan de slag! Denk niet te groot, het hoeft namelijk niet allemaal tegelijk. Het kan ook prima stap voor stap. Het is verstandig om je goed te oriënteren en op verschillende manieren informatie in te winnen. Vraag ook altijd meerdere offertes op. Als mensen meer willen weten over hoe wij het hebben aangepakt zijn ze van harte welkom."