De groenste vervoersmiddelen: dagelijks vervoer

Er komen steeds meer soorten vervoersmiddelen op de markt. Denk aan de elektrische auto, -fiets en -scooter, de speed pedelec en in de toekomst mogelijk de waterstofauto. Maar wat is de milieuwinst van deze nieuwe vervoersmiddelen? In dit artikel zetten we het een en ander op een rijtje.

Treinen rijden in Nederland op 100% groene stroom. Naast lopen en fietsen is de trein nemen daarom een goede manier om u te verplaatsen. Hoe groen een vervoersmiddel is hangt echter ook af van hoeveel personen er vervoerd worden. In onderstaande grafieken ziet u wat de CO2-uitstoot (in gram) per afgelegde kilometer is. De bovenste grafiek laat zien wat de uitstoot is voor 1 persoon en de onderste grafiek laat zien wat de uitstoot is als u met 4 personen reist. U ziet dat dit veel uitmaakt. De diesel- en benzineauto heeft de grootste uitstoot bij het vervoeren van 1 persoon. Terwijl bij 4 personen de bus verreweg de grootste uitstoot heeft.

Bron: Milieu Centraal

Auto’s

De uitstoot per kilometer is echter niet de enige impact die een vervoersmiddel heeft. Ook het productieproces maakt veel uit. De productie van een elektrische auto is bijvoorbeeld slechter voor het milieu dan de productie van een benzineauto. Na zo’n 40.500 km rijden is de elektrische auto echter duurzamer dan een auto met een uitlaat. Over de gehele levensduur van de auto stoot een elektrische auto zo’n 40% minder CO2 uit. Het is natuurlijk beter om een elektrische auto op te laden met groene stroom van (uw) zonnepanelen, geen auto rijden, een tweedehands auto rijden (als deze niet ouder is dan 15 jaar) of gebruik te maken van een (elektrische) deelauto.

Ook voor de uitstoot van fijnstof en voor de portemonnee is elektrisch rijden beter. De maandelijkse kosten voor elektrisch rijden zijn lager dan het rijden in een benzineauto. De aanschafprijs van elektrische auto's ligt helaas nog altijd hoger. Vanaf 1 juli komt er echter een subsidieregeling voor elektrische auto’s.

Fiets en openbaar vervoer

Als u 4km van uw werk woont waar u 4x per week heen gaat, bespaart u per maand € 85,- en 25kg CO2 als u fietst in plaats van de auto neemt. U verbrand daarnaast ongeveer 1.700 kCal per maand meer. Dit staat gelijk aan meer dan een uur per week fitnessen. En dat terwijl u per rit maar 1 minuut langer onderweg bent. Als u tot 20 kilometer van uw werk woont kunt u ook kiezen voor een elektrische fiets of speed pedelec. U leest hier wat de impact daarvan is. Ook reizen met de trein is een duurzame manier van reizen. Het voordeel van reizen met de trein is dat u uw tijd nuttig kunt spenderen door bijvoorbeeld onderweg te werken of te lezen. Reizen met de bus is doorgaans geen groene optie. Maar als u alleen reist is de bus iets duurzamer dan rijden in een diesel- of benzineauto.

Volgende week bespreken we de groenste vervoersmiddelen voor vakantie.

Naar het overzicht

  • Home
  • Nieuws
  • De groenste vervoersmiddelen: dagelijks vervoer