De groenste vervoersmiddelen: vakantie

Hoe duurzaam een vervoersmiddel is hangt onder andere af van de afstand die wordt afgelegd en van het aantal reizigers. Voorlopig zullen we nog niet zomaar op vakantie kunnen, maar mocht u toch al plannen maken, houd hier dan rekening mee:

Blijf zo dicht mogelijk bij huis

Vooral als u met meerdere personen op vakantie gaat dan scheelt het enorm in CO2-uitstoot als u zo dicht mogelijk bij huis blijft. Wilde u altijd al bergen en meren zien zoals in Canada? Ga naar Noorwegen! Houdt u meer van witte stranden als in de Cariben? Ga naar Corsica! Meer Europese alternatieven voor populaire toeristenbestemmingen vindt u hier. Nog beter is het natuurlijk om nog dichter bij huis te blijven. Nederland is prachtig voor een zomerse fietsvakantie, in Duitsland heb je de kastelenroute en de leukste marktjes bezoek je in Frankrijk.

Ga met de trein, bus of auto als u met meerdere personen reist

Reizen binnen Europa zijn het duurzaamste met de trein. Sommige bestemmingen zijn echter niet erg goed bereikbaar met de trein. Dan is een busreis een goede optie. Als u met 2 of meer personen reist, is reizen met de auto de een-na-beste mogelijkheid. Vooral als u met meerdere personen reist is vliegen af te raden als het gaat om de milieu-impact. Een retourtje Amsterdam – Rome kost meer dan 0,5 ton aan CO2-uitstoot per persoon. Dat staat gelijk aan 7 maanden vegetarisch in plaats van vlees eten. Voor een retourtje Amsterdam – Sydney is dat zelfs meer dan 4 jaar vegetarisch eten.

Als u met de auto reist zijn er natuurlijk ook weer allerlei factoren die bepalen hoe milieuvriendelijk de reis is, zoals het bouwjaar van de auto, de rijstijl, de bandenspanning en of u een caravan meeneemt. Een auto met caravan verbruikt 1,5x zoveel brandstof. Toch is kamperen dan vaak duurzamer dan verblijven in een hotel en de caravan thuis laten staan. De CO2-uitstoot van 2 weken met 4 personen kamperen in Frankrijk is maar 5% van de CO2-uistoot als deze 4 personen 2 weken naar Bali op vakantie zouden gaan.

Toch vliegen? Zo min mogelijk, neem directe vluchten en compenseer

Vooral voor afstanden korter dan 700km is vliegen bijzonder slecht. Vliegen is zelfs tot wel 11x vervuilender dan reizen met de trein. Als u toch gaat vliegen, neem dan een directe vlucht. Een tussenlanding zorgt voor meer CO2-uitstoot. Reis liever ook niet te ver (vooral met meerdere personen). Kies bijvoorbeeld voor de Canarische Eilanden in plaats van Thailand. Ga ook liever 1x per jaar 3 weken op vliegvakantie dan 2x per jaar 1,5 week. Dit scheelt weer de helft aan vluchten. Vluchten compenseren maakt de schade van een vlucht niet ongedaan, maar als u tóch vliegt, dan is het beter om wel te compenseren dan om dat niet te doen. U kunt vluchten compenseren via bijvoorbeeld Trees for all, Fair Climate Fund of Greenseat.

Verder:

Naar het overzicht

  • Home
  • Nieuws
  • De groenste vervoersmiddelen: vakantie