het energieloket houdt u op de hoogte

contact

De juiste basis voor aardgasvrij: goede isolatie | Van gas los #2

De komende jaren gaan we stap voor stap van het aardgas af. Om onze huizen duurzaam te kunnen verwarmen is het belangrijk dat we eerst ons gasverbruik flink verlagen. De juiste basis voor aardgasvrij wonen leg je dus door het aanbrengen van goede isolatie, HR++ glas en het dichten van naden en kieren.  

Altijd slim

Isolatiemaatregelen zijn zogenaamde ‘no regret-maatregelen’, die zijn in elk huis effectief én meteen terug te zien op je energierekening. Daar krijg je dus nooit spijt van! Isoleren verbetert het comfort en de behaaglijkheid van je huis. Koude voeten, tocht en vocht behoren in een goed geïsoleerde woning tot het verleden. Als bijkomend voordeel heb je minder geluidsoverlast van buiten en blijft het op warme dagen heerlijk koel in huis. Het gevolg? Een stijging van je wooncomfort, het hele jaar door.

Naden en kieren dichten

In de meeste huizen vind je heel wat naden en kieren; bij deuren en ramen, maar ook de brievenbus, het kruipluik en leidingdoorvoeren. Gelukkig kun je de naden en kieren op deze plekken makkelijk verhelpen. Je huis wordt tochtvrij en meteen een stuk comfortabeler. Ook je gasverbruik gaat naar beneden. De materialen die je nodig hebt, zoals tochtstrips, tochtband, vezelmateriaal, kit of brievenbusklep zijn gewoon te koop in de bouwmarkt en kun je zelf eenvoudig aanbrengen. De kosten verschillen per product en liggen tussen de €5,- en 15,-. De besparing is ongeveer €50,- per jaar voor een gemiddelde eengezinswoning.

Isoleren naar energielabel B of hoger

De meeste huizen kun je prima isoleren zonder grote verbouwing, rommel of gedoe. Spouwmuurisolatie wordt bijvoorbeeld vanaf de buitenkant in je muur gespoten en is in een halve of hele dag klaar. Binnen geeft het geen stof of rommel. De meeste vloeren kunnen vanuit de kruipruimte worden geïsoleerd, de woonkamer blijft ongemoeid. HR++ glas en triple glas wordt ook van buitenaf geplaatst. Zelfs als je de kozijnen laat vervangen, is het meeste werk buiten en hoef je binnen alleen maar wat meubels te verplaatsen en schoon te maken. Het isoleren van je (schuine) dak of zolder gebeurt meestal wel aan de binnenkant, wat betekent dat je de zolder moet opruimen (en na afloop schoonmaken).

De kosten voor de verschillende maatregelen lopen uiteen, maar gelukkig hoef je niet alles in een keer te doen. Je kan je huis heel goed stap voor stap isoleren, door bijvoorbeeld te beginnen met de maatregel die je het meeste oplevert. Spouwmuurisolatie geeft bijvoorbeeld hetzelfde rendement als een spaarrekening met 10% rente. Ook andere soorten isolatie hebben een prima rendement: dak- en vloerisolatie beide 7% en HR++ glas 5%. Isoleren loont dus altijd!

Isolatie en ventilatie gaan hand in hand

Als je huis goed is geïsoleerd blijft de warmte binnen en heb je ook geen last meer van tocht. Nu is het belangrijk om goed te ventileren om een gezond binnenklimaat te behouden. Als je enkel of dubbel glas vervangt door HR++ glas is het verstandig om meteen ventilatieroosters te plaatsen. Andere slimme ventilatietechnieken zijn bijvoorbeeld; vraaggestuurde ventilatie, balansventilatie met warmteterugwinning of een ventilatiewarmtepomp. De best passende oplossing verschilt per situatie, laat u goed adviseren.

Meer informatie

Meer weten over isoleren en ventileren? Kom dan naar het spreekuur van Energieloket Lingewaard. U bent van harte welkom in Bemmel, Huissen en in Gendt. Wij staan voor u klaar! Uiteraard kunt u ons ook per email benaderen of een terugbelverzoek achterlaten via de website.

Naar het overzicht





  • Home
  • Nieuws
  • De juiste basis voor aardgasvrij: goede isolatie | Van gas los #2