Verduurzamen: deze maatregelen kun je makkelijk zelf nemen

Sommige maatregelen, zoals het aanbrengen van spouwmuurisolatie, kun je het beste door een professional uit laten voeren. Maar andere maatregelen kun je soms ook zelf nemen. Er zijn zelfs Lingewaarders die zelf hun zonnepanelen hebben ingekocht en aangelegd! Gijs uit Bemmel heeft een batterijsysteem aangelegd om zijn eigen opgewekte energie in op te slaan. Maar hoe inspirerend ook, dingen zullen voor de meeste mensen te ingewikkeld zijn. Daarom geven we hieronder een paar voorbeelden van maatregelen die voor velen wél haalbaar zijn.

Dakisolatie

Als een dak niet goed geïsoleerd is gaat er veel warmte verloren. Een goed geïsoleerd dak zorgt dan ook voor een lagere energierekening en meer comfort. Bij een verwarmde zolder is de besparing na het aanbrengen van (dikkere) dakisolatie gemiddeld zo’n € 1.250,- per jaar. De meeste woningen hebben te dunne om een optimaal effect te hebben. Voor een hoge isolatiewaarde is vaak zo’n 13 cm aan isolatiemateriaal nodig. Woningen die tussen 1990 en 2000 zijn gebouwd hebben vaak 8-10 cm isolatiemateriaal en oudere woningen vaak niet meer dan 5 cm. Het is daarom in de meeste gevallen verstandig om meer isolatiemateriaal toe te voegen of oude isolatie te vervangen door nieuw, dikker isolatiemateriaal. Twijfel je of jouw dak goed geïsoleerd is en wil je weten of het toevoegen of vervangen van het isolatiemateriaal verstandig is? Doe dan de isolatie-check.

Zo ga je te werk

Voor het isoleren van een schuin dak hoef je in principe geen specialist in te schakelen. Je betaalt dan alleen de materiaalkosten. Bij een hoekwoning zijn deze kosten ongeveer € 1.800,-.  Als je het dak laat isoleren door een bedrijf dan zijn de kosten rond de € 5.400,- inclusief afwerking met bijvoorbeeld gipsplaten. Check de kosten en besparing voor jouw situatie. Het is raadzaam om een plat dak wél door een specialist te laten isoleren. Kijk op onze lokale aanbiederspagina voor bedrijven in de buurt. Als je de zolder nauwelijks gebruikt en de ruimte is afsluitbaar, dan is het isoleren van de zoldervloer een goedkoper en gemakkelijker alternatief.

Let op dat je géén recht hebt op subsidie als je zelf de maatregel uitvoert. Maar zelf isoleren is vaak alsnog goedkoper.

Andere isolatiemaatregelen:

Vloer isoleren vanuit de kruipruimte

Ook via de vloer gaat vaak onnodig veel warmte verloren. Zelf isolatie onder de vloer aanbrengen kost zo’n € 1.200,- aan materiaalkosten. Je bespaart hiermee jaarlijks ongeveer € 160,- tot € 390,- aan energiekosten. In onderstaand filmpje wordt uitgelegd hoe je te werk gaat:

Let op dat je géén recht hebt op subsidie als je zelf de maatregel uitvoert. Maar zelf isoleren is vaak alsnog goedkoper. Bekijk de kosten bij uitbesteding.

Dicht kieren

Door naden en kieren te dichten voorkom je dat warmte weglekt. Plaats bijvoorbeeld tochtstrips bij deuren (met name bij de voordeur) en ramen en plaats een brievenbusborstel.

Isoleer cv-leidingen

Cv-leidingen in koude ruimtes, zoals de kruipruimte en zolder, verliezen vaak onnodig warmte. Door de leidingen daar te isoleren ga je warmteverlies in koude ruimtes tegen. Dit is een goedkope en gemakkelijke maatregel om onnodig energieverbruik tegen te gaan. Buisisolatie is te koop bij bouwmarkten vanaf € 1,- per meter.  

Plaats radiatorfolie

Door radiatorfolie aan de achterkant van een radiator te plaatsen, wordt de warmtestraling van de radiator gereflecteerd. De warmte trekt dan minder weg via muren en ramen. Radiatorfolie kost ongeveer € 10,- per radiator en is dan ook een goedkope en maatregel om energie te besparen. 

Bekijk alle instructievideo’s

 

Naar het overzicht

  • Home
  • Nieuws
  • Verduurzamen: deze maatregelen kun je makkelijk zelf nemen