Duurzaam wonen voor huurders

Als huurder is het nemen van dure energiebesparende maatregelen vaak geen optie. Gelukkig zijn er allerlei dingen die huurders wél kunnen doen om duurzamer te wonen. Van kleine maatregelen en ander gedrag tot het afnemen van zonne-energie dat opgewekt is op een ander dak. Onze suggesties:

Vervang lampen door ledverlichting

Ledlampen zijn 90% zuiniger dan gloeilampen. Ze zijn duurder in aanschaf, maar gaan véél langer mee. Door het lage verbruik van de lampen, zijn ze daarnaast goedkoper in gebruik. Door gloeilampen en halogeenlampen die je vaak gebruikt te vervangen door ledlampen, bespaar je dus op je energierekening.

Neem een waterbesparende douchekop

Een waterbesparende douchekop bespaart ongeveer 80kg CO2-uitstoot per jaar. Dat is vergelijkbaar met de uitstoot van een busreis van Amsterdam naar Marseille voor één persoon. Het vervangen van de douchekop is een snelle en gemakkelijke manier om je CO2-voetafdruk te verkleinen. 

Voorkom sluipverbruik

Elektrische apparaten verbruiken ook stroom als ze op stand-by staan. Apparaten helemaal uitzetten voorkomt dan ook zo’n 130kg CO2-uitstoot per jaar. Deze besparing is vergelijkbaar met 2 dagen per week geen vlees of vis eten. Vooral computers en tv’s besparen veel energie als je ze helemaal uit zet.

Hang radiatorfolie op

Radiatorfolie is een goedkope, gemakkelijke en effectieve maatregel die je kunt nemen om energie te besparen. Vanaf € 10,- is radiatorfolie te koop bij de bouwmarkt. Het is gemakkelijk te plaatsen en je hebt direct resultaat.


Radiatorfolie is bij vrijwel alle bouwmarkten te koop

Wek zonnestroom op zonder eigen zonnepanelen

Het aanschaffen van zonnepanelen behoort voor huurders meestal niet tot de mogelijkheden. Gelukkig zijn er allerlei projecten waarbij je tóch in zonne-energie kunt investeren. Twee voorbeelden:

StukjeZon

Als je klant bent (of wordt) van Eneco, kan je meedoen met Eneco StukjeZon. De opbrengst van een door jou gekozen aantal zonnepanelen wordt dan verrekend met de energierekening. Één stukje zon kost € 60,- per jaar. Je krijgt aan het einde van het jaar € 75,- terug. Je mag tot 12 stukjes zon kopen. Het voordeel loopt dan op tot € 180,-. Op deze manier investeer je in duurzame energie en heb je de financiële voordelen van zonnepanelen zonder dat je een eigen dak hoeft te hebben of de hoge aanschafkosten van eigen zonnepanelen hoeft te betalen.

ZonnepanelenDelen

Via ZonnepanelenDelen kan je vanaf € 25,- zonnedelen kopen van allerlei zonneprojecten in Nederland. Je krijgt hier jaarlijks rendement over uitgekeerd. Het gaat hier om een ‘crowdfunding-constructie’. Door mee te doen draag je bij aan het aanleggen van nieuwe zonneparken en dus een groter aandeel duurzaam opgewekte energie. Bekijk hier aan welke zonneprojecten je nu deel kunt nemen.

Naar het overzicht