De feestdagen zijn naast gezelligheid en samenzijn ook gekenmerkt door consumptie. Het consumeren van veel goederen, vlees en nieuwe kleding heeft echter een grote impact op het milieu. Door echter een aantal slimme keuzes te maken kun je op een leuke en gezellige manier de feestdagen vieren, zonder dat de milieu-impact hiervan heel groot is! Hierbij onze tips:
Het duurt jaren voordat een naaldboom groot genoeg is om als fatsoenlijke Kerstboom verkocht te worden. Na vier jaar groeien is een kerstboom zelfs pas tussen de twintig en veertig centimeter groot! Kerstbomen van zo’n 2 meter zijn soms al 12 jaar opgekweekt, gesnoeid en bewaterd. Zonde dus om ze dan na een paar weken weg te doen. Oude kerstbomen worden vaak tot bodemverbeteraar gecomposteerd. Dat is op zich een goede bestemming, maar nóg beter is het adopteren van een kerstboom. Na de feestdagen lever je hem weer in, waarna hij wordt teruggeplant. Zo kun je elk jaar de boom hergebruiken tijdens de feestdagen.
Onder andere bij Tati in Nijmegen kun je terecht voor een adoptieboom.
Geef cadeaus die bruikbaar zijn of geef een ervaring cadeau. Je kunt bijvoorbeeld een belevenis cadeau doen via DoenKado, Ga bijvoorbeeld stil scooteren op de Veluwe op natuurvriendelijke scooters of geef een cursus natuurfotografie cadeau.
Nóg duurzamer is het geven van een symbolisch cadeau zoals een voucher voor geplante bomen. Dit kan bijvoorbeeld bij Trees for All. Je kunt voor een bepaald bedrag bomen laten planten, een specifiek aantal bomen laten planten of voor een specifieke CO2-compensatie bomen laten planten. Je krijgt dan een voucher om cadeau te geven. Trees for All heeft al 6,1 miljoen bomen geplant en hiermee 450.000 ton CO2 gecompenseerd.
Er is ook veel klimaatwinst te behalen bij de keuze van het kerstdiner. De vee-industrie (vlees & zuivel) is namelijk verantwoordelijk voor 14,5% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Dat is meer dan alle transport bij elkaar! Vee heeft veel voedsel en ruimte nodig én de uitstoot van methaan door mest en verteringsgassen is enorm. Deze factoren zorgen ervoor dat bijvoorbeeld bij de productie van een kilo steak 34 kg CO2 vrijkomt. Voor het produceren van een kilo peulvruchten is dat maar 1 kg CO2. En het is natuurlijk een stuk diervriendelijker om geen dierlijke producten te eten. Met deze heerlijke recepten kook jij een smakelijk en duurzaam kerstdiner. Tóch vlees eten? Blijf dan weg van rund en zorg voor kleinere porties.
Naast bovenstaande zaken kun je ook met kleinere dingen rekening houden zoals:
Wil je ook buiten de feestdagen om duurzamer leven? Bedenk dan welke duurzame goede voornemens je hebt voor 2025. Deel je voornemens met anderen en zorg voor een actieplan om de kans van slagen te vergroten. Om je op weg te helpen kun je bijvoorbeeld een workshopreeks Klimaatgesprekken volgen.
Fijne feestdagen!