Duurzame feestdagen: zo doe je dat

De feestdagen zijn naast gezelligheid en samenzijn ook gekenmerkt door consumptie. Het consumeren van veel goederen, vlees en nieuwe kleding heeft echter een grote impact op het milieu. Door echter een aantal slimme keuzes te maken kun je op een leuke en gezellige manier de feestdagen vieren, zonder dat de milieu-impact hiervan heel groot is! Hierbij onze tips: 

 

1. Adopteer een Kerstboom

Het duurt jaren voordat een naaldboom groot genoeg is om als fatsoenlijke Kerstboom verkocht te worden. Na vier jaar groeien is een kerstboom zelfs pas tussen de twintig en veertig centimeter groot! Kerstbomen van zo’n 2 meter zijn soms al 12 jaar opgekweekt, gesnoeid en bewaterd. Zonde dus om ze dan na een paar weken weg te doen. Oude kerstbomen worden vaak tot bodemverbeteraar gecomposteerd. Dat is op zich een goede bestemming, maar nóg beter is het adopteren van een kerstboom. Na de feestdagen lever je hem weer in, waarna hij wordt teruggeplant. Zo kun je elk jaar de boom hergebruiken tijdens de feestdagen. 

Adopteer een kerstboom in Arnhem: bij Stadsboerderij Presikhaaf kun je op 10 en 11 december een kerstboom adopteren. De kerstbomen zijn biologisch gekweekt, zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Lees meer.

Adopteer een kerstboom in Nijmegen: ook bij Tati in Nijmegen kun je op 10 december terecht voor een adoptieboom. Ze werken niet met reserveringen dus wees er op tijd bij. 

Bekijk alle uitgiftepunten 

 

 

2. Geef een duurzaam cadeau

Geef cadeaus die bruikbaar zijn of geef een ervaring cadeau. Je kunt bijvoorbeeld een belevenis cadeau doen via DoenKado, Ga bijvoorbeeld stil scooteren op de Veluwe op natuurvriendelijke scooters, wandklimmen of Gelderse wijn proeven.

Nóg duurzamer is het geven van een symbolisch cadeau zoals een voucher voor geplante bomen. Dit kan bijvoorbeeld bij Trees for All. Je kunt voor een bepaald bedrag bomen laten planten, een specifiek aantal bomen laten planten of voor een specifieke CO2-compensatie bomen laten planten. Je krijgt dan een voucher om cadeau te geven. Trees for All heeft al 6,1 miljoen bomen geplant en hiermee 450.000 ton CO2 gecompenseerd.

Of geef schoon drinkwater, een studiebeurs of een geit cadeau. Via Oxfam Novib kun je deze en andere giften aan mensen die het het hardste nodig hebben cadeau doen. Je kunt een persoonlijke boodschap, een kaart en/of een giftbox aan het cadeau toevoegen voor de ontvanger aan de kersttafel. Met dit cadeau maak je de wereld een stukje beter!

 

3. Ga voor vega!

Er is ook veel klimaatwinst te behalen bij de keuze van het kerstdiner. De vee-industrie (vlees & zuivel) is namelijk verantwoordelijk voor 14,5% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Dat is meer dan alle transport bij elkaar! Vee heeft veel voedsel en ruimte nodig én de uitstoot van methaan door mest en verteringsgassen is enorm. Deze factoren zorgen ervoor dat bijvoorbeeld bij de productie van een kilo steak 34 kg CO2 vrijkomt. Voor het produceren van een kilo peulvruchten is dat maar 1 kg CO2. En het is natuurlijk een stuk diervriendelijker om geen dierlijke producten te eten. Met deze heerlijke recepten kook jij een smakelijk en duurzaam kerstdiner. Tóch vlees eten? Blijf dan weg van rund en zorg voor kleinere porties. 

 

4. Let op de kleine dingen

Naast bovenstaande zaken kun je ook met kleinere dingen rekening houden zoals:

  • Koop geen nieuwe kleren voor de feestdagen maar ‘shop je eigen kledingkast’ of koop tweedehands (persoonlijke favoriet voor nette tweedehands kleding is Appel & Ei met locaties in onder andere Arnhem en Nijmegen). 
  • Voorkom afval door verpakkingsvrij te kopen of oud papier te hergebruiken als inpakpapier. 
  • Vervang oude kerstverlichting door LED of ga gezellig voor kaarslicht. Laat vooral niet dag en nacht kerstverlichting aan staan. 

Wil je ook buiten de feestdagen om duurzamer leven? Bedenk dan welke duurzame goede voornemens je hebt voor 2022. Deel je voornemens met anderen en zorg voor een actieplan om de kans van slagen te vergroten. Om je op weg te helpen kun je bijvoorbeeld een workshopreeks Klimaatgesprekken volgen


Fijne feestdagen!

 

 

Naar het overzicht